Terug naar overzicht
bb_Vol Liefde

Het leven na B&B Vol Liefde: hoe is het nu met Debbie en Vincent?

Heel Nederland was afgelopen zomer in de ban van het tv-programma B&B Vol Liefde waarin B&B-eigenaren potentiële liefdespartners over de vloer kregen. In het Noord-Italiaanse Valduggia maakten we kennis met Vincent en in het Zuid-Italiaanse Salerno zagen we Debbie. Allebei Nederlanders die ons kikkerlandje verruilden voor een nieuw leven in de Laars. Hoe gaat het nu met ze?

Vincent Huiting (33) kreeg Jessie, Marcella en Monique te logeren in zijn B&B in Valduggia. Ook al was er een klik met Monique, liefde werd het niet. Hoe gaat het nu met Vincent, de liefdesvlinders en zijn bed & breakfast?

Waarom heb je meegedaan aan het programma?
Vincent: ‘In de winter van 2020, tijdens de lockdown, ben ik met mijn hond Kaya hier naartoe verhuisd. In die tijd voelde ik me extra eenzaam. Mijn compagnon Harrie stuurde me de oproep van RTL door. Binnen een half uur heb ik me opgegeven. Ik vond dit een mooie kans om de ware liefde tegen het lijf te lopen.’ 

Hoe heb je je deelname ervaren?
‘Ik had leuke dames en een leuke crew over de vloer. Het is jammer dat het niet iets geworden is, maar ik denk dat we allemaal wel een gezellige tijd hebben gehad.’

Zou je nu eerder voor een Italiaanse dame gaan? 
‘Als je de liefde vindt, ben je niet gebonden aan een nationaliteit. Je voelt bij iemand of het klikt. Voor mij is het bijvoorbeeld belangrijk dat iemand sportief is.’

Hoe gaat het nu verder met je?
‘Ik geniet vol van het Italiaanse leven. De afgelopen tien jaar ben ik niet zo gelukkig geweest als sinds het moment dat ik hier woon. Ik heb iets gevonden dat echt bij me past. Nu ik eigen baas ben, kan ik veel facetten van mijn persoonlijkheid kwijt in mijn werk. Ik wil vooral mensen een fijne vakantie laten beleven. De mooiste momenten vind ik bijvoorbeeld als gasten enthousiast terugkomen van een fietsroute die ik voor ze heb uitgezet. Daar geniet ik van. Sinds B&B vol liefde op tv is geweest, zijn alle kamers geboekt. Dat is mooi en tegelijkertijd even wennen, omdat dit allemaal nieuw voor me is. Ik ben van nul naar honderd gegaan. Helaas draai ik de B&B nu niet samen met een dame, maar tegelijkertijd heb ik wel mooie exposure gehad.’ 

Wat is je achtergrond?
‘Ik heb de opleiding CIOS Sport en Bewegen gevolgd. Daarnaast heb ik sociaalpedagogisch werk gedaan. Ik was jeugdwerker in Groningen, organiseerde grote evenementen voor kinderen, en in de avonduren was ik uitbater van een dorpshuis.’

Hoe is je liefde voor Italië ontstaan?
‘Van jongs af aan gingen we elk jaar op vakantie naar een kleine camping bij het Idromeer. Op mijn zestiende ging de camping failliet. Toen dacht ik al: als deze camping ooit te koop komt, wil ik haar hebben. Zeven jaar geleden bezocht ik met mijn toenmalige vriendin dezelfde camping. Via de burgemeester vernam ik dat de camping twee maanden later geveild zou worden. Ik wilde de camping graag overnemen, maar het was toen te kort dag voor mij om dit voor elkaar te krijgen. 

In diezelfde periode was Harrie mijn collega in Nederland en ik vertelde hem over mijn plannen. Hij deelde dezelfde droom en sindsdien zijn we samen gaan zoeken naar een vakantiehuis in Italië. In januari 2020 stuitten we op dit pand en we waren direct verkocht.’

Hoe heb je dit pand aangekocht?
‘Op immobilare.it maakten Harrie en ik steeds een selectie van panden die we wilden bezichtigen. Vervolgens boekten we een ticket naar Italië en bekeken – zonder makelaar – diverse huizen gedurende een week. Bij de aankoop van dit huis hebben we veel geluk gehad met de makelaar, die in Italië voor beide partijen werkt. Je hoort soms horrorverhalen, maar bij ons ging het juist heel soepel. Hij heeft zich enorm voor ons ingezet.’

Hoe zien je dagen er op dit moment uit?
‘Om zeven uur sta ik op. Dan haal ik verse broodjes en maak ik het ontbijt voor de gasten. Rond tien uur ruim ik op, geef ik gasten eventueel nog wat tips, maak ik het huis op orde en doe vaak boodschappen. ’s Avonds word ik regelmatig uitgenodigd om mee te eten met gasten; zij hebben een keuken ter beschikking. Dit najaar heb ik meer tijd om het klussen op te pakken.’

Wanneer is de B&B klaar?
‘Dat is een meerjarenplan, van vijf of zes jaar. De B&B op de eerste verdieping is zo goed als klaar. Het appartement naast de trap willen we ook verbouwen; dat wordt mijn woning. Vervolgens gaan we de tweede verdieping renoveren en voor mei 2022 in gebruik nemen, want wellicht hosten we dan een bruiloft. Afgelopen zomer verbleef hier namelijk een stelletje dat zich net had verloofd.’ 

Waar ga je nu zelf naartoe op vakantie?
‘Ik zou nog wel in Italië op vakantie willen, maar toevallig ga ik in november naar een vriend in Mexico.’

Waarom moeten mensen naar Valduggia komen?
‘Het is zo’n veelzijdig en strategisch gebied. Op een kwartier rijden zit je aan het Lago d’Orta. Aan de andere kant van het meer, in de Valsesia-vallei, kun je prachtig wandelen, fietsen, raften of canyoning doen. Iets verder zuidwaarts ga je wijnproeven. Daarnaast zit je met een uur rijden in Milaan of Turijn. Kortom, een week is eigenlijk al te kort.’

Wil je op deze plek oud worden?
‘Geen idee. De komende vijf of zes jaar wil ik hier zeker wonen en een hele mooie bed & breakfast neerzetten. Daarna zie ik wel weer. Misschien komt die camping nog in zicht of ontmoet ik een dame met een ander plan.’

Hoe gaat het nu met Debbie?

Debbie Breg (31) runt in haar geliefde stad Salerno B&B Casa Santangelo. Ze kreeg Melvin, Pascal, Christaan en Jelmer over de vloer; maar de liefde vond ze niet. Hoe vergaat het leven in Salerno haar?

Was een B&B starten altijd al een droom?
Debbie: ‘Als kind zei ik wel altijd al tegen mijn oma en moeder: ‘Als ik groot ben, heb ik een huis in Italië’. Terwijl ik toen nog nooit in het land was geweest! Misschien heb ik het dus onbewust altijd wel geweten, haha. Maar ik heb bijvoorbeeld ook jaren op hoog niveau aan Latijns-Amerikaans ballroom dansen gedaan, waarvoor ik ook in New York heb gewoond en alles heb gegeven.’ 

Hoe kom je eigenlijk in Salerno terecht?
‘In Amsterdam liep ik mijn eerste liefde tegen het lijf; een Italiaan, afkomstig uit de omgeving van Salerno. Na een aantal jaren in Amsterdam samengewoond te hebben zijn we naar Salerno verhuisd. Nadat het uitging, vertrok ik weer naar Amsterdam. Daar had ik een mooi huis en leuke baan als personal assistent van de CEO van een internationaal bedrijf, maar ik voelde me niet echt gelukkig. Op een avond, na ons wekelijkse yoga-klasje en de nodige wijntjes, vroeg een vriendin me wat ik verder graag nog zou willen doen in mijn leven. ‘Een eigen B&B openen’, zei ik. En ik wist ook meteen waar dat zou moeten gebeuren: Salerno.’  

Waarom wilde je zo graag terug naar deze specifieke plek in Zuid-Italië?
‘Omdat ik er al een paar jaar gewoond had, wist ik zeker: dit is mijn happy place. Het klimaat, de keuken, de mensen. Plus het ligt dicht bij zee en het is een overzichtelijke havenstad met een prachtig historisch centrum. Je bent zo in Rome, Napels en aan de Amalfikust. Het ligt ontzettend centraal.’ 

Hoe heb je de deelname aan het programma ervaren? 
‘Als een once in a lifetime-ervaring. Het gebeurt niet iedere dag dat er een cameraploeg achter je aan loopt door de stad.’ 

Heb je nu eerder het gevoel dat Nederlandse of Italiaanse mannen bij je passen?
‘Liefde gaat niet simpelweg over uiterlijke kenmerken of hetgeen iemand doet of heeft. Een voorkeur voor een type heb ik wel, maar het gaat juist om een magische klik die je met iemand voelt. Dat kun je niet beschrijven, dat moet je voelen. Dat kan met een Nederlander, een Italiaan maar ook een Argentijn zijn. Ik weet wel dat ik door de ervaring met mijn Italiaanse ex verwend ben: hij heeft de lat voor liefde hoog gelegd. Hij was attent, stond altijd voor me klaar en, niet onbelangrijk, hij heeft me de liefde voor Campanië bijgebracht; zonder hem had ik nooit gezien hoe mooi dit stukje Italië is.’

Hoe pak je dat aan; als Nederlander een B&B opstarten in Italië?
‘In mei 2019 heb ik een appartement in Salerno gehuurd en ben gaan zoeken. Ondertussen kreeg ik te horen dat ik freelancer kon worden bij mijn vorige werkgever in Amsterdam, dus was ik ook gewoon op afstand aan het werk in Salerno. Elke dag aan hetzelfde tafeltje in hetzelfde cafeetje, afgewisseld met het eindeloos afstruinen van de vastgoedmarkt. En toen ik dacht dat het niet meer ging lukken, kwam ik via een restauranteigenaar een pand uit 1800 op het spoor, dat van de markies Santangelo geweest was. De onderhandelingen hebben zes maanden geduurd; daarna moest er nog verbouwd worden. In januari 2020 ben ik opengegaan.’ 

Wat viel je tegen?
‘In Nederland zijn we toch wel echt een stapje verder op het gebied van vrouwelijk ondernemerschap. Hier is het niet heel gebruikelijk dat een jonge zelfstandige en buitenlandse vrouw een business opbouwt in haar eentje. Daar kun je heel gefrustreerd over raken, maar dat is wel vaak hoe de situatie hier is. Het is daarom heel belangrijk om hier de juiste mensen om je heen te hebben en te zorgen dat je goed voorbereid bent en heel duidelijk bent in wat je wilt. Je moet stevig in je schoenen staan. Ik herinner me een moment in de B&B waarop de keuken volstond met door elkaar schreeuwende mannen die iets aan het bespreken waren over werkzaamheden. Op een gegeven moment had ik er genoeg van en zei ik: ‘Dit is hoe ik het wil, en zo gebeurt het. Punt.’ Toen stonden ze best raar te kijken, maar uiteindelijk luisterden ze wel.’  

Nederland zit vol met jonge Italianen die wegtrekken uit het zuiden omdat ze er geen werk vinden; jij doet het tegenovergestelde.
‘Italianen zijn in de eerste plaats natuurlijk een heel trots volk. Dat jij naar hun stad komt en hun taal leert vinden ze geweldig. Maar veel jongeren die ik spreek vinden het ook wel erg gewaagd en sommigen begrijpen het inderdaad ook niet zo goed. Het levert interessante gesprekken op, ook omdat ik me weleens afvraag of het voor al die Italianen, die aangeven helemaal niet bij hun familie weg te willen, de beste keuze is om te vertrekken. Het is een keuze voor zekerheid, maar misschien niet altijd voor geluk.’  

Mis jij Nederland? 
‘Mijn vriendinnen en familie mis ik wel, ja. Maar ze komen vaak langs. Mijn ouders eens per kwartaal. Ik heb met mijn familie een ongelooflijk sterke band; we bespreken alles met elkaar. Dat vertrouwen is misschien wel een van de belangrijkste vormen van liefde. En ondanks dat we niet altijd fysiek bij elkaar zijn, is onze connectie enorm sterk. Daar heeft afstand niets mee te maken.

Waarom moeten mensen naar Casa Santangelo komen?
‘De B&B straalt rust uit en staat toch midden in het bruisende Salerno. De slogan van Casa Santangelo is niet voor niets: ‘Dove regna la felicità’; waar geluk heerst.  Salerno is een stad die je aan je mouw trekt en zegt: doe maar lekker rustig aan, kijk om je heen en vergeet niet te genieten.’ 

BEKIJK OOK:

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de leukste vakantietips en laatste nieuwtjes uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!