Terug naar overzicht

Zo bezoek je Venetië op een verantwoorde manier

Met zo’n 70.000 toeristen per dag is Venetië een van de populairste steden in Italië. Je zou zeggen dat al die mensen een boost geven aan de economie van de stad, maar de meeste bezoekers zijn dagjestoeristen: ze komen ’s ochtends aan en gaan voor het diner weer weg. Hierdoor leveren de toeristen weinig op, maar kosten ze wel een hoop – met name door het afval dat ze achterlaten.

Wij geven je 5 tips voor Venetië zodat je niet als sardientjes op de Rialtobrug staat én zodat je de lokale economie een beetje support.

Bezoek de Joodse wijk

De meeste toeristen koersen in één rechte lijn naar het San Marco. Om aan deze drukte te ontsnappen kun je beter rondwandelen in het stadsdeel Cannaregio, in het getto – de historische joodse wijk – om precies te zijn. Drink een kopje koffie bij Torrefazoine Marchi en eet een hapje bij restaurant Gam Gam (Sestiere Cannaregio, 1123) of Osteria Paradiso Perduto (Fondamenta Misericordia, 2540).

Tip in Venetië
Cimitero

Cimitero

Neem de boot naar het eiland Cimitero. Vanwege ruimtegebrek worden overledenen sinds jaar en dag op dit eiland begraven. Grafhuizen met verse of plastic bloemen, onderhouden plantsoenen en gewelfde gangen. Het klinkt misschien ietwat luguber, maar het is prachtig om eens te bezoeken, en doorgaans lekker rustig!

De zijstraten van Canale della Giudecca

Maak rond zonsondergang een wandeling langs het water bij Canale della Giudecca. Kun je daarna gelijk een van de zijstraatjes induiken voor een hapje eten en een glas wijn. Bij Al Squero (Dorsoduro, 943-944)drink je al voor een euro een glas wijn, bij Cantine del vino Già Schiavi (Fondamenta Nani, 992pak je zelf een fles wijn van de plank. Gemoedelijke zaakjes en geen toerist te bekennen!

Tips in Venetië
Cantine del vino Già Schiavi

Alternatief voor San Marco

Naast de vele vormen van kunst die je in Venetië vindt, is ook de religieuze architectuur belangrijk voor de stad. Behalve San Marco kun je ook de kerken Santa Maria dei Frari (San Polo, 3072), San Rocco (Campo San Rocco, 3052) en Santa Maria della Salute (Fondamenta Salute) bezoeken.

Burano

Heb je wat langer de tijd in Venetië, neem dan de boot naar Burano, een eilandje in de lagune. De gekleurde huisjes zijn ontzettend fotogeniek.

#EnjoyRespectVenezia

De campagne #EnjoyRespectVenezia die in de zomer van 2017 van start ging, schrijft dat toeristen er welkom zijn, maar alleen als ze zich aan de regels houden.

Deze regels heeft Venetië opgesteld voor toeristen
Bezoekers worden aangespoord om niet in kanalen te zwemmen, niet te picknicken op openbare plaatsen, te lang op bruggen blijven hangen, zwerfvuil achter te laten, op banken te staan of liggen, ‘liefdeslotjes’ te hangen aan bruggen, op bomen, gebouwen en monumenten te klimmen of je om te kleden in het openbaar. Het is ook verboden om te veel lawaai te maken ’s nachts of tijdens de siësta (13-15 uur). Het overtreden van de regels kost je een flinke boete van maximaal €450.

Correspondent Angelo in Venetië
In dit filmpje van Angelo van Schaik is de huidige situatie in Venetië te zien. Angelo is journalist en al 15 jaar Italië-correspondent voor de Nederlandse radio en televisie. Daarnaast deelt hij op Azzuro Magazine opmerkelijk nieuws uit Italië.

Meer tips in Venetië?

Lees dan ook nog even deze artikelen:

Beeld: Damiano Baschiera