Terug naar overzicht
Fiat Italiaans

Fiat: een Italiaans automerk met flair

Het Italiaanse automerk Fiat heeft sinds 1899 veel iconische modellen op de markt gebracht. Designs zoals de beroemde Fiat 500 en Fiat 1100 worden onlosmakelijk verbonden aan de Italiaanse flair. We nemen je mee door de geschiedenis van het automerk en de meest kenmerkende modellen.

De eerste auto: Fiat 3½ HP

124 jaar geleden, toen Fiat werd opgericht, werd meteen het allereerste model van Fiat geproduceerd: de Fiat 3½ HP. Qua uiterlijk heeft deze auto misschien nog het meeste weg van een open koets, maar dan zonder voorgespannen paarden. Dankzij de 3,5 HP (horsepower) motor waren die niet meer nodig.  

Iconische Fiats

De Fiat 500 is het meest bekende model. Zowel in Nederland en Italië is de Fiat 500 populair, maar ook wereldwijd is het een favoriet. Wist je dat de voorganger van deze auto al in 1936 werd geïntroduceerd? De Fiat 500A Topolino was destijds de kleinste auto die in massaproductie werd gemaakt.

In 1957 kwam de volgende Fiat 500 op de markt: de Fiat Nuova 500. Dit is de iconische voorganger van de huidige Fiat 500. De auto werd destijds op de markt gebracht om betaalbare mobiliteit mogelijk te maken met zo klein mogelijke onderdelen. In 2007 kwam de Fiat 500 zoals we die nu kennen op de markt.

Andere iconische Fiats zijn de Fiat 600, de Fiat Panda en de Fiat Multipla. Die laatste had bij zijn introductie nog geen welbekende ‘vetrol’, maar leek meer op een ‘aaibare versie’ van een Volkswagenbusje.

Het tijdperk van elektrisch rijden

De laatste jaren staat de auto-industrie steeds meer in het teken van elektrisch rijden. Ook Fiat is aan de slag gegaan met deze ontwikkeling. Inmiddels heeft het merk verschillende elektrische modellen op de markt gebracht, zoals de 500E en de 600E.

Daarnaast lanceerde Fiat dit jaar een elektrisch stadsautootje dat de concurrentie aangaat met de Birò. De schattige en compacte Fiat Topolino brengt je met 45km/u droog, snel én in stijl van A naar B.

Italiaanse uitstraling

In die (ruim) honderd jaar heeft Fiat altijd zijn Italiaanse karakter behouden. De stijlvolle en tijdloze auto’s blijven van de band rollen, wat benieuwd maakt naar het volgende model. Krijgen nog meer Fiat-iconen een elektrische opvolger?

Dit artikel is een samenwerking met Gaspedaal.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Ga je op vakantie naar Italië met een elektrische auto? Wij zochten voor je uit waar je je auto op kunt laden, …

De Fiat Panda is inmiddels aan zijn derde serie bezig. Kort geleden rolde het miljoenste exemplaar van de band. Dan hebben we …

Vandaag duiken we in de geschiedenis van de Fiat 500: het paradepaardje van de Italiaanse autofabrikant.