Terug naar overzicht
rome-by-night

Fotograaf Giuseppe fotografeert Rome in de stilte van de nacht

Een wereldstad in de nacht heeft iets fascinerends. De grote pleinen zijn verlaten, de metro’s zijn leeg en de steegjes worden zacht verlicht door lantaarns. Dat vindt ook de Italiaanse fotograaf Giuseppe Addeo, die regelmatig in het holst van de nacht door zijn woonplaats Rome zwerft met zijn camera in de aanslag.

Inhoud

Eerste foto

‘Ik vind Rome ’s nachts een mooiere en verleidelijkere plek. Ik fotografeer ook wel overdag, dan speel ik graag met de schaduwen en lichten die door de architectuur van de stad worden gecreëerd. Maar in het donker is Rome een van de meest romantische steden van Italië. Mijn eerste echte foto, of althans de eerste die mij deed inzien dat ik liever in de nacht en de vallende avond fotografeer, maakte ik van het Colosseum bij zonsondergang. Ik zag hoe het toch al indrukwekkende gebouw nog majestueuzer werd van het warme licht en ik was verkocht.’   

Escapisme

‘Soms voelt het ’s nachts struinen door een verlaten stad als een vorm van escapisme. Het voelt zelfs een beetje of ik, door de lens van mijn camera, het oude, mytische Rome voor heel even weer tot leven kan roepen. Als de straten leeg en stil zijn en het licht zachtjes uit de lantaarns schijnt, ontstaat er zo’n prachtig spel tussen licht en donker dat ik mijn dagelijkse routines even vergeet. Dat gevoel heb ik in het daglicht minder, ook omdat de stad dan meer wordt gedomineerd door chaos en toerisme. Behalve dan misschien tijdens de coronapandemie, toen de straten voor het eerst volkomen verlaten waren.’

Inspiratiebronnen

‘Ik denk dat mijn interesse voor sprekende en intieme beelden jarenlang is gevoed door de vele Italiaanse cultfilms die ik in mijn leven heb gezien. Zoals Federico Fellini’s La dolce vita of Paolo Sorrentino’s La grande bellezza. Ook de Spaanse fotograaf Joan Colom is een ​​grote inspiratiebron voor me. Zijn fotografie documenteert het dagelijkse leven van Barcelona in de jaren vijftig en zestig. Via zijn camera zie je de historische buurten van de stad, vol prostituees en hun klanten, dronkaards, delinquenten en daklozen, die hun weg in het leven proberen te vinden. Dat sociale theater vind ik heel inspirerend.’

vrouw-raam-rome
rome-trein-nacht

Mooiste plek in Rome

‘Ik ben hier zestien jaar geleden vanuit Napels naartoe verhuisd voor werk, ik werk nu bij het Italiaanse Ministerie van Defensie. Ik woon in de buurt van het Tiburtina-station en hield vanaf de allereerste minuut van deze stad. Maar de allermooiste stukjes Rome vind ik nog altijd in het historisch centrum. En dan niet in de drukke, grote hoofdstraten, maar in de kleine steegjes, bijvoorbeeld die het Pantheon met Piazza Navona verbinden. Deze smalle straatjes bieden mij wat ik het liefst fotografeer: een spel van licht en geometrie, gecombineerd met levensverhalen van onbekende mensen die zich ontvouwen in de stilte van die straten.’

Toekomstdroom

‘Ik heb ook veel gefotografeerd in Napels en ik geloof dat deze stad minstens zo veel te vertellen heeft als Rome. In feite is de stad voor mij an sich niet zo heel belangrijk, want eigenlijk ga ik overal hetzelfde te werk: ik probeer in een grote, stadse chaos een kleine, intieme ruimte te creëren, een soort vacuüm eigenlijk, waarin ik op zoek ga naar een bijzonder verhaal. Dat gezegd hebbende is er wel één stad waarin ik nog heel erg graag een keer zou willen fotograferen en dat is New York. Iedere hoek van deze metropool fascineert me. Vooral ook omdat er in zo’n grote stad honderden verhalen te vinden zijn van mensen die onbewust met elkaar verbonden zijn.’

rome-nacht

Klassieke film

‘Wat ik met mijn foto’s probeer op te roepen zijn beelden die we kennen uit de film noir, de klassieke films die opgenomen werden tussen de jaren veertig en vijftig. Met veel clair-obscur (licht-donkercontrasten, red.) die de dramatiek van het beeld versterken, en vaak met een oude stad als decor. Het grootste compliment dat ik kan krijgen is dan ook dat mensen het gevoel hebben dat ze naar een film still kijken als ze mijn werk zien.’

Meer zien van Giuseppe Addeo? Neem een kijkje op zijn Instagram-pagina: instagram.com/peppeaddeo/

Lees ook:

In de winter eet Liselotte het liefst buiten de deur in Rome. Deze 7 ‘nieuwe’ restaurants werden meteen favoriet bij haar.

Wil jij deze zomer een prachtige roadtrip maken door Italië? Wij zetten de 5 leukste roadtrips door de laars voor je op een rij.

Heb je een citytrip Milaan op de planning staant? Wij maakten een lijst met leuke adressen en doe-tips in de Italiaanse modestad.

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dit artikel komt uit: De Smaak van Italië editie 6 januari | februari 2023. Bestel dit nummer hier in onze webshop