Terug naar overzicht
Frittata gevuld met ricotta

Frittata gevuld met ricotta en parmezaan (frittata romana)

Deze frittata gevuld met ricotta is ideaal als indrukwekkend ontbijt of snelle lunch, maar ook heerlijk als antipasto om te delen.

Serveer met gekruide tomaat en verse peterselie of basilicum. Ook zachte kruiden of restjes van een courgettesalade, tomaten uit de oven, doperwten of spinazie passen perfect in de luchtige ricottavulling.

Een klassieker die laat zien hoe veelzijdig en modern een eenvoudig ei-gerecht kan zijn. Meer van dit soort recepten? Bestel een mooi Italiaans kookboek in onze shop.

Frittata gevuld met ricotta – 4 tips

  • Klop de eieren goed luchtig, zo wordt de frittata extra zacht en romig.
  • Gebruik verse ricotta, dit geeft de vulling een lichte en frisse smaak.
  • Laat het mengsel even rusten, zo mengen de smaken beter en zakt de frittata niet in tijdens het bakken.
  • Bak op laag vuur, zodat de frittata langzaam gaart en niet te bruin wordt.
Frittata met ricotta

Frittata gevuld met ricotta en parmezaan

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Servings: 2 personen

Ingrediënten

Voor de frittata

  • 25 gr gezouten boter
  • 4 eieren
  • 2 el Parmezaanse kaas fijngeraspt
  • zout en zwarte peper uit de molen

Voor de vulling

  • 100 gr ricotta
  • 2 el Parmezaanse kaas fijngeraspt
  • 3 el groenten gekookt en gesneden of 1 el fijngehakte zachte kruiden
  • zout en zwarte peper uit de molen

Instructies

  • Verhit de oven tot 180 graden en begin met het maken van de basis van de frittata. Smelt de helft van de boter in een speciale omeletpan of koekenpan van 15–20 cm met antiaanbaklaag op matig vuur tot hij schuimt.
  • Kluts twee van de eieren in een kom met 1 eetlepel van de parmezaan en een snuf peper en zout. Giet het ei in de pan en bak de omelet tot hij net gestold is; er moet nog maar een heel klein beetje vloeibaar ei zichtbaar zijn.
  • Roer terwijl de frittata in de pan ligt alle ingrediënten voor de vulling in een kom. Spreid de helft van de vulling in het midden van de frittata uit en klap hem met een spatel dubbel om er een halvemaan van te maken en de vulling in te pakken.
  • Leg de omelet nu op een hittebestendig bord en zet hem ongeveer 5 minuten in de oven, of tot het ei volledig gestold is. Maak de volgende frittata gevuld met ricotta intussen op dezelfde wijze met de rest van de ingrediënten.
  • Schuif de omeletten voorzichtig van de borden (pas op, de borden zijn heet!) en snijd ze aan.
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.