Terug naar overzicht
hittegolf in Italië Lecce

Wat doe je tijdens een hittegolf in Puglia?

Daar zit je dan in het zuiden van de laars tijdens zo’n beetje de ergste hittegolf van deze eeuw. Inderdaad, ten tijde van de inmiddels beruchte Lucifer – zoals de hittegolf genoemd wordt – zat ik in Lecce, en dan ook nog eens pal in het centrum. Daar waar de hitte nergens naartoe kan en je iedere dag de airco een huwelijksaanzoek doet. Wat doe je tijdens een hittegolf in Italië?

De naam voor de Lucifer is afkomstig uit Italië en is intussen over de hele wereld bekend. Temperaturen van veertig graden en meer waren eerder regel dan uitzondering en als het kwik al onder de dertig graden kwam (zo midden in de nacht), dan slaakten we een zucht van verlichting. Om je een beeld te geven: in Italië is het in zestig jaar niet meer zo droog geweest. Das toch straf hè? De hittegolf zorgt voor hoofdbrekers bij de wijn- en olijfboeren. De wijnboeren omdat ze nu eerder moeten gaan oogsten: de druiven verschrompelen zo ongeveer waar ze bijstaan. De olijfboeren krabben nog harder achter hun oren. De verzengende hitte is een ramp voor hun product en het is maar te hopen dat ze nog een deel van de oogst weten te redden.

Voor ons waren de gevolgen van de hittegolf iets minder heftig: wij hebben enkele trips geannuleerd. Verkoeling was het enige devies. En dan denkt iedereen aan het strand en de zee maar ook dat bleek een uitdaging. Voor iedereen was de parasol de grootste vriend geworden en je zag complete families zich rondom en met name onder de parasol verzamelen. Toegegeven, er waren er nog steeds die pal in de zon lagen te bakken. Nou ja, eerder sudderen. De zee induiken was heerlijk maar voor de echte verkoeling was je aangewezen op een zwembad. Inderdaad, zelfs aan de kust was het afzien. Van het strandbedje vanonder de parasol het water in en weer terug om vervolgens het gehele ritueel te herhalen. Gelukkig logeerde in de buurt een vriendin in een hotel met zwembad, dus dat werd onze bestemming. Een relatief korte wandeling van tien minuutjes veranderde in een helse tocht waarin je je ongeveer begint te realiseren hoe een kip zich aan het spit moet voelen. Eenmaal gearriveerd doken we met z’n allen in het water en kon de verkoeling beginnen. Maar ja, diezelfde weg moest ook weer terug…

Was het dan alleen maar afzien? Natuurlijk niet. Lecce is genieten, volop genieten en ja, ook met dergelijke temperaturen. Deze stad verovert je hart en knuffelt je vanaf de eerste dag. Ook als ze ontstoken is door een lucifer: Lecce is een stad om hoog op je verlanglijstje te zetten. Heel hoog.

Ciao,
Mark

Foto: Liselotte van Leest