Terug naar overzicht

Italiaanse fontein geeft onbeperkt rode wijn

In het dorpje Caldari di Ortana, in de regio Abruzzo, is een Italiaanse wijnfontein geopend. En niet zomaar één. Uit deze fontein stroomt namelijk 24 uur per dag wijn, gemaakt van de Montepulciano-druif. (De Montepulciano-druif is met de Sangiovese – van de Chianti’s en de Brunello’s –  en de Nebbiolo – van de Barolo’s en de Barbresco’s – een van de bekendste Italiaanse druiven.)

Italiaanse wijnfontein die 24 uur per dag stroomt

Het dorpje Caldari di Ortana ligt langs de beroemde pelgrimsroute Camino di San Tommaso. Veel wandelaars stoppen hier omdat in de kathedraal van Caldari di Ortana de resten van Thomas, een van Jezus’ apostelen, bewaard worden. Met de fontein willen de initiatiefnemers – de eigenaren van de wijngaard Dora Sarchese en de organisatie achter de pelgrimsroute – vermoeiende pelgrims de kans bieden even op adem te komen met een goed glaasje rood.

Italiaanse wijnfontein

Pelgrimstocht?

Geen pelgrimstocht op de planning? Geen paniek! Je hoeft niet perse een urenlange wandeling te maken om van de wijn te mogen proeven. Je moet overigens wel in het bezit zijn van een toegangskaartje zijn voor wijndomein Dora Sarchese. En ook al is iedereen welkom om van de eeuwige fontein te komen proeven; het is geen plek voor dronkaards en mensen die zich moedwillig misdragen, zo laat de organisatie op hun Facebookpagina weten.

Dit is natuurlijk niet de eerste keer dat er in Italië rijkelijk wijn vloeit. De Laars kent een lange geschiedenis van wijnfeesten waarbij wijnfonteinen, wijnoptochten en spectaculaire oogstfeesten geen uitzondering zijn. Wereldberoemd bijvoorbeeld is het festival in Merano (Zuid-Tirol); dat ieder jaar na afloop van de oogst plaatsvindt op de derde zondag van oktober. Door de straten van Merano trekt dan een traditionele optocht van versierde wagens, muziekkapellen en bewoners in klederdacht.

In Marino (Lazio) gaan ze nog een stapje verder. Al sinds 1924 wordt hier Sagra dell’Uva georganiseerd, ter ere van een lokale witte wijn. In 2008 wilde de organisatie een fontein aanleggen waar de wijn een uur lang uit zou stromen, iedereen was welkom zijn glas te komen vullen. ‘Helaas’ werd een klein foutje gemaakt; in plaats van uit de fontein kwam de witte wijn uit de kranen van de inwoners van de stad Marino…

Meer tips over Abruzzo? Lees dan even dit:

Foto’s: Matteo Carassale, Facebook Dora Sarchese