In deze 5 foodmusea ontdek je de culinaire tradities van Italië
Terug naar overzicht

In deze 5 foodmusea ontdek je de culinaire tradities van Italië

In heel Italië houden ze van hun gastronomische tradities. En terecht. De Italianen beschikken namelijk over ’s werelds beste producenten van onder meer wijn, olijfolie en pasta’s. Reis door de rijke geschiedenis van culinair Italië is te bestuderen in een van deze foodmusea.

1. Olijvenmuseum in Ligurië
In het museum over olijven kom je alles te weten over de olijfboom en olijfolie. Je kunt olijfolie als brandstof, verwarming, verlichting en als voedingsmiddel gebruiken. Ook wordt het verwerkt in cosmetische producten en medicijnen. Alle manieren waarop deze grondstof gebruikt wordt, welke perstechnieken er zijn en welke soort olijfolie er bestaan, zie je in het museum. Je loopt tussen de oude planten, oude poten en olijfpersen. Museo dello olivo, Via Garessio 11/13, Imperia, Ligurië, museodellolivo.com

Grappa museum

2. Grappamuseum in Schiavon (Veneto)
Op uur rijden van Venetië vind je het museum over de Grappa. De familie Poli heeft onderzoek gedaan naar de ontstaansgeschiedenis van de Grappa en is vervolgens dit museum gestart. Je leert de geschiedenis van deze drank kennen en hoe het gemaakt wordt. Het museum vind je op twee locaties, in Schiavon krijg je de mogelijkheid om naast het museum de destilleerderij te bezoeken. Poli Museo della GrappaVia Gamba 6 (Ponte Vecchio), Bassano del Grappa (VI) & Via Marconi 36 Schiavon, poligrappa.com

3. Druiven- en wijnmuseum in Rufina (Toscane)
Het museum is in de wijnkelders van villa di poggio reale. Het vertelt de geschiedenis van de wijnbouw in Val di Sieve, de wijntradities van Rufina en de onbreekbare band tussen wijn en het land. Het museum richt zich vooral op de geschiedenis van de wijnbouw en de wijnbouwtechnieken. Er zijn hele oude machines te bewonderen die gebruikt werden bij het verbouwen van de wijn. En ga vooral een glas wijn proeven. Comune Rufina, Villa di Poggio Reale, v.le Duca della Vittoria, 125 – Rufina (Florence), comune.rufina.fi.it

4. Truffelmuseum in San Giovanni d’Asso (Toscane)
Het Truffelmuseum is te vinden in de kelders van het veertiende eeuwse kasteel di San Giovanni. Hier is 250 vierkante meter aan uitleg te vinden over de kostbare zwam. Aan het begin van de toer wordt er vertelt hoe ze dachten dat de truffel was ontstaan: hekserij. Daarna krijg je uitleg hoe hij daadwerkelijk is ontstaan en leer je de truffel onderscheiden met behulp van je smaakpapillen en je reukvermogen. Museo del Tartufo, Piazza Antonio Gramsci, 1, 53020 San Giovanni d’Asso SI, Italië. museisenesi.org

5. Pastamuseum in Rome
In dit museum kan je de hele geschiedenis van de pasta bekijken. Zowel de technische productie wordt uitgelegd als het ontstaan van alle verschillende vormen en soorten pasta. Het museum is verdeeld in verschillende afdelingen die ieder een andere functie hebben. In de eerste ruimte staat een enorme molensteen, hier worden de verschillende stadia van het maken van pasta laten zien. In de volgende ruimte wordt uitgelegd hoe de verschillende pastasoorten gevormd worden en zijn verschillende recepten te vinden. Het museum is op dit moment helaas gesloten wegens werkzaamheden. Houd de website in de gaten voor de datum van heropening. Museo della pastaPalazzo Scanderbeg, p.zza Scanderbeg, 114/120 Rome, museodellapasta.it

LEES OOK:

Proef Italië en bestel een van onze wijnpakketten met aantrekkelijke korting!

Beeld: Sofie Delauw