Terug naar overzicht

Dit is waarom Nederlanders makkelijker Italiaans koken dan Hollands

Al tientallen jaren is de Italiaanse keuken mateloos populair in ons land. Uit recent onderzoek blijkt dan ook dat Nederlanders sommige Italiaanse gerechten beter in de vingers hebben dan sommige Nederlandse klassiekers.

Uit recent onderzoek van maaltijdboxleverancier HelloFresh en culinair historica Charlotte Kleyn blijkt dat Nederlanders Italiaanse gerechten, zoals pasta bolognese (78%) en lasagne (64%), beter uit hun hoofd kunnen koken dan typisch Nederlandse, zoals erwtensoep (50%) en stoofvlees (38%). Maaltijden van Italiaanse origine scoren hoog in de waardering en worden vaak gekozen.

Hier komt onze voorliefde voor Italiaans eten vandaan
‘Onze liefde voor Italiaans eten kreeg een impuls in de tweede helft van de 20e eeuw doordat steeds meer mensen naar Italië op vakantie gingen, Italianen restaurants openden in ons land en Italiaanse recepten verschenen in kookboeken en tijdschriften. Door hun eenvoud werden Italiaanse gerechten razend populair. Neem pasta: makkelijk klaar te maken en de mogelijkheden voor sauzen zijn eindeloos”, aldus Kleyn.

LEES OOK: Vakantie in 2020: dit zijn 7 reistrends voor Italië

‘Vernederlandst’
Echter hebben we Italiaans eten wel ‘vernederlandst’. Aangezien in onze keuken gemak vaak voorop staat, voegen wij alle nodige groente en vlees aan een pastagerecht toe in plaats van die op de Italiaanse manier te eten, als primo (voorgerecht), met een eenvoudige saus zonder veel toevoegingen. Kleyn: ‘een Italiaan die een Nederlands bord pasta bolognese voor zijn neus krijgt, zal het waarschijnlijk niet als Italiaans bestempelen.’

Wil je zelf een keer pasta bolognese eten in Bologna? Reis met Smaak!

LEES OOK:

Bron: HelloFresh.