Terug naar overzicht

Voor dagje Venetië betaal je 10 euro entree vanaf 2022

Venetië is al jaren het voorbeeld van uit de hand gelopen massatoerisme. Vanaf 2022 voert de waterstad een entreeprijs van maximaal 10 euro in.

Over anderhalf jaar betalen dagjesmensen, dus degenen die niet in Venetië blijven slapen, een tientje entreegeld om te stad te bezoeken.

Dagje vanaf het cruiseschip
In het centrum van Venetië wonen nog maar vijftigduizend mensen. Dat is minder dan een derde van de oorspronkelijke bevolking. De meeste mensen komen ’s ochtends de stad in, al dan niet vanaf een aangemeerd cruiseschip, en verlaten haar ’s avonds weer.

De Venetiaanse economie, van koffiezaakjes tot Airbnb-adresjes, leeft op de aanwezigheid van toeristen. Door de coronapandemie is het nu rustig in de stad. Enerzijds is dat een zegen, maar financieel is dat een ramp.

Toerisme promoten
Een jaar geleden heeft de Venetiaanse gemeenteraad al besloten dat er voortaan entreegeld gevraagd zou worden voor een bezoek aan de stad. Nu is de contributo di accesso uitgesteld tot 2022. Het is een gebaar om de terugkeer van toeristen te promoten.

Duivels dilemma
Deze maatregel illustreert meteen het probleem waar de gemeente tegenaan loopt. Enerzijds heeft de stad toeristen nodig, anderzijds wil het niet meer de mensenmassa’s van voorheen. ‘De keuze tussen economie en leefbaarheid was altijd al het duivelse dilemma in het debat over het massatoerisme, maar is door de pandemie alleen maar voelbaarder geworden, nu er een ongekende golf aan faillissementen dreigt voor hotels, restaurants en bars in de stad’, schrijft de Volkskrant.

BEKIJK OOK:

Bron: De Volkskrant