Terug naar overzicht

Met de auto naar Italië? 6x de belangrijkste verkeersregels

Elke zomer rijden veel Nederlanders met auto naar Italië. Inpakken en wegwezen, hoe moeilijk kan het zijn? Toch  gelden er soms net iets andere verkeersregels dan in Nederland. Wij zetten ze op een rij.

1. Dit is de maximumsnelheid in Italië

Allereerst is het handig om te maximumsnelheid te weten op de Italiaanse wegen. In dit overzicht zie je heel handig hoe hard je op welke weg mag rijden:

Binnen bebouwde kom Buiten bebouwde kom Autowegen Autosnelwegen
– Personenauto’s
– Campers < 3500 kg
– motoren > 150 cm³
50 (B) 90 110 130
Motorvoertuigen met aanhangwagen/caravan (A) 50 70 70 80

2. Bellen onder het rijden
Bestuurders van voertuigen (ook fietsers!) mogen tijdens het rijden geen mobiele telefoon vasthouden. Let op: ook als het voertuig stilstaat in de file of voor een rood verkeerslicht, mag de bestuurder geen mobiele telefoon vasthouden. Handsfree bellen is wel toegestaan.

Slechts één oortje in
Het is verboden tijdens het rijden een koptelefoon te gebruiken. Gebruik van een headset met één oortje is wel toegestaan.

3. Dit is het toegestane alcoholgehalte
Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille. Bij een alcoholgehalte van 0,8 promille of hoger, krijgt de bestuurder een zware boete en mogelijk zelfs gevangenisstraf. Natuurlijk is het beter om helemaal geen alcohol te drinken als je achter het stuur kruipt. Voor bestuurders die minder dan drie jaar een rijbewijs hebben, geldt trouwens een absoluut alcoholverbod.

LEES OOKTolwegen in Italië: alles wat je moet weten als je met de auto op vakantie gaat

4. Winterbanden zijn verboden in de zomer
Dat klinkt als een inkoppertje. Toch noemen we dit verbod, omdat je een hoge boete riskeert als je dit niet in acht neemt en/of je voertuig in beslag genomen kan worden.

Van 15 mei t/m 14 oktober mag op de Italiaanse wegen niet rijden op winterbanden (M+S) die een snelheidsindex hebben die lager ligt dan de snelheidsindex die op het kentekenbewijs van het voertuig is aangegeven (Nordic-

Winterbanden zijn overigens verplicht in de winterperiode. De periode loopt globaal van 15 november t/m 15 april in bepaalde gebieden. Bovendien geldt de verplichting als dat wordt aangegeven met een groen of blauw bord met de tekst obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo (winterbanden of sneeuwkettingen aan boord verplicht), tenzij er sneeuwkettingen in de auto aanwezig zijn. Deze periode kan worden vervroegd of verlengd als de weersomstandigheden dat vereisen.

5. Dit zijn de regels voor het vervoer met kinderen
Kinderen met een gewicht van 9 kg of minder moeten met de rug naar voren in een goedgekeurd en passend kinderzitje worden vervoerd. Als het zitje op een plaats met een airbag wordt geplaatst, moet de airbag uitgeschakeld zijn.

Kinderen die minder dan 36 kg wegen of kleiner dan 1,50 m zijn, moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje of zittingverhoger worden vervoerd. Voor auto’s met een Nederlands kenteken gelden in principe de regels voor het vervoer van kinderen in Nederland. Automobilisten wordt echter geadviseerd de regels van Italië te volgen.

6. Roken in de auto in sommige gevallen verboden
Sinds 2 februari 2016 is het strafbaar om te roken in een auto of camper in het bijzijn van een passagier onder de 18 jaar of een zwangere vrouw. De boete voor overtreding van deze regel is zeer hoog.

LEES OOK: een auto huren in Italië, zo doe je dat

Bron: ANWB.