Terug naar overzicht

Deze Nederlandse gewoonte leerde Onno Kleyn snel af in Italië

Dankzij een jaar wonen in Toscane verruilde Onno Kleyn zijn beoogde carrière als klassiek zanger voor een als culinair schrijver en journalist. Sinds begin 2020 is hij, net als correspondent Jarl van der Ploeg, columnist in ons magazine.

Wij vroegen Onno Kleyn naar zijn favoriete plek in Italië en welke Nederlandse gewoonte hij heeft afgeleerd in de Laars.

Dit blijft me verbazen
Onno: ‘Ooit had ik gezegd ‘de hang naar het mysterie’, doelend op het emotionele geloof in allerlei zaken, van rechtsom draaien in de pan tot wenende Mariabeelden. Maar het is een algemeen menselijk trekje, nu met fake-news en complottheorieën als gevolg. Nee, één prettige verbazing blijft: in Italië eet je nog altijd het best van heel Europa.’

Dit heb ik snel afgeleerd
‘Je te houden aan verkeersregels? Nee, dat lukt me niet. Daar ben ik veel te Hollands voor. Voortbordurend op vraag één: ik leerde er af me te verbazen. Over ongeasfalteerde weggetjes, over vrolijke omkoping bij de Palio van Siena, over het invullen van formulieren, formulieren, formulieren. En, o zegen, over de vanzelfsprekendheid van goed eten.’

Onno’s favoriete plek in Italië
‘Hartje Chianti, waar ik ooit woonde. Het verbluffende landschap in zijn golvende verscheidenheid, met de nabijheid van adembenemende en tegelijk gekmakende steden als Florence en Siena. Maar aangezien Toscane erg overlopen is door toeristen, wijk ik graag uit naar De Marken. Wel de voordelen, niet de nadelen. Heerlijk.’

BEKIJK OOK: