Terug naar overzicht

Waarom Florence op 25 maart een eigen nieuwjaarsfeest heeft

Nieuwjaar op 25 maart? In Florence is dat echt het geval. Dit is de reden waarom het Florentijnse nieuwjaar op deze datum wordt gevierd.

Elk jaar wordt nieuwjaarsdag in Florence op 25 maart gevierd. Dat is namelijk precies negen maanden voor kerstmis, de geboorte van Jezus. Op 25 maart viert de kerk de Santissima Annunziata: het moment waarop aartsengel Gabriël Maria vertelt dat God haar uitverkoren heeft om de moeder van zijn Zoon te worden.

Heel gewoon in de Middeleeuwen
In de middeleeuwen is er op veel plaatsen een grote viering op 25 maart. Als in 1582 de Gregoriaanse kalender wordt ingesteld, verschuift het begin van het jaar naar de maand januari. In 1749 wordt definitief vastgesteld dat 1 januari de enige officiële Nieuwjaarsdag is.

Traditie in Florence
Toch houdt de gemeente Florence nog altijd vast aan de viering van Il Capodanno fiorentino op 25 maart. Om 14.45 uur trekt een stoet van mannen in kleurrijke, traditionele kleding door de straten, met vlaggen, trompetten en trommels. De optocht arriveert rond 15.30 uur op het Piazza SS Annunziata. In de kerk Santissima Annunziata zetten ze witte lelies bij het schilderij waarop de Annunciatie is afgebeeld.

Zo ziet de stoet eruit:

Wil je weer eens naar Florence? Reis met ons mee!

LEES OOK: