Terug naar overzicht

Italië beëindigt noodmaatregelen corona stapsgewijs

Na ruim twee jaar heeft Italië de noodtoestand vanwege de coronapandemie beëindigd. Premier Mario Draghi belooft dat de Italiaanse samenleving stap voor stap terugkeert naar normaal. Dat betekent ook dat de coronapas gaat verdwijnen.

De noodtoestand werd ingevoerd op 31 januari 2020. De huidige maatregelen eindigen op 31 maart 2022. Er is besloten om deze maatregelen niet te verlengen, meldt nu.nl.

Land snel heropenen

‘We zullen de coronasituatie nauwlettend blijven volgen, klaar om in te grijpen in het geval van een uitbraak. Maar ons doel is het land zo snel mogelijk volledig te heropenen’, aldus de Italiaanse premier. Details over de afschaffing van de coronapas zijn nog niet bekend.

Green Pass: 2G-beleid

Tot 31 maart 2022 voert Italië een 2G-beleid. Dit betekent dat je alleen met een Super Green Pass  (Green Pass Rafforzato) toegang krijgt tot restaurants (ook in hotels), bars, musea, openbaar vervoer (ook vliegtuigen), bioscopen, theaters, pretparken, beurzen, zwembaden. Dit is een 2G-bewijs en houdt in dat je volledig gevaccineerd bent of hersteld bent van covid-19. Vanuit Nederland werkt de Corona Check App als Green Pass. Hierin kun je een internationale code aanmaken.

De kleurcode van het reisadvies voor Italië vanuit Nederland is groen. Dat betekent ‘geen bijzondere veiligheidsrisico’s.

BEKIJK OOK: