Terug naar overzicht

Met de auto naar Italië? Check deze vier handige tips

   

Met de auto naar Italië? Check deze vier handige tips

Italië is één van de populairste vakantiebestemmingen en dat is niet voor niets! Ga je dit jaar het land van de pizza, pasta en eeuwenoude steden met de auto verkennen? Dan is het handig om je goed voor te bereiden op je trip, zodat je veilig aankomt en optimaal van je vakantie kunt genieten. We geven je daarom vier praktische tips voor je autovakantie naar Italië.

Tip 1. Bereid je auto goed voor

Het is een flink eindje rijden naar Italië en daarom extra belangrijk dat je auto in topconditie is. Bij sommige garages kun je een zogenoemde vakantiecheck laten doen. Ze checken de motor, vullen alle vloeistoffen bij, ze checken of je airco het doet en of je banden in goede staat en goed opgepompt zijn. Zo heb je meer grip en loop je minder risico op een klapband.

Er kan onderweg natuurlijk altijd wat gebeuren. Je autoverzekering regelen is daarom handig. Check bijvoorbeeld of je de juiste dekking hebt voor vergoeding bij schade en of het handig is om je extra te verzekeren voor pechhulp in het buitenland.

Tip 2. Vermijd zwarte zaterdag

Ben je niet gebonden aan een vaste vertrektijd? Vertrek dan in de zomermaanden niet op een zaterdag. Je krijgt dan namelijk te maken met de zogenaamde zwarte zaterdagen. Op vrijwel alle zaterdagen van eind juli tot eind augustus is het heel erg druk op de snelwegen in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Italië en loop je het risico om urenlang in de file te staan.

Tip 3. Houd rekening met milieuzones

Veel Italiaanse steden hebben een speciale milieuzone. Dit is aangegeven met borden waar

Zona a Traffico Limitato op staat. Daarbij staat ook aangegeven wanneer je wel of niet de milieuzone in mag. Dit is meestal in het centrum en de historische binnenstad, maar de regels verschillen per stad. Zorg er dus voor dat je weet hoe het zit op de plekken die je gaat bezoeken. Overtredingen leveren namelijk een hoge boete op en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Tip 4. Tank altijd zelf

In Italië zijn er nog tankstations met bediening aan de pomp (servito). Dat betekent dat er voor je getankt wordt. Enorm comfortabel natuurlijk, maar meestal wel duurder dan zelf tanken. Kijk daarom bij het benzinestation of je de termen ‘Fai Da Te’ of self-service ziet staan. Dat zijn tankautomaten die je zelf kunt gebruiken. Door zelf te tanken ben je vaak goedkoper uit en dat is fijn, want je wilt natuurlijk genoeg geld overhouden voor al het moois dat Italië je te bieden heeft!