Terug naar overzicht

In deze 4 Toscaanse dorpjes was de Mol afgelopen zaterdag

Toscane is de ideale regio voor het jubileumseizoen van Wie is de Mol?. In de streek Val d’Orcia, met het kenmerkende Toscaanse heuvellandschap, ligt de oorsprong van de Renaissance. De kandidaten beleven hun eigen renaissance en mogen nog een keer op zoek naar de Mol. Wij zetten de Toscaanse dorpjes uit aflevering 1 voor je op een rij.

Zodra de eerste aflevering van het jubileumseizoen begint, zitten we in het zachtglooiende heuvelgebied in hartje Toscane. De kandidaten komen één voor één in een Fiat 500 over slingerende landweggetjes aangereden. We horen een muziekje op de achtergrond. Het Italiaanse sfeertje zit er meteen goed in.

1.Monticchiello
Na het ritje in een Fiat 500 over ‘het terras van Val d’Orcia’ ontmoeten de kandidaten elkaar in Monticchiello. De eeuwenoude weg die zigzaggend en omringd door cipressen de heuvel opslingert richting Monticchiello is al een feest op zich. Eenmaal in het dorp is de Porta Sant’Agata, een Gotische poort met uitkijktoren, een van de mooiste punten.

2. San Quirico d’Orcia
Voor de tweede opdracht (Italiaanse voornamen bedenken en mensen met die naam uitnodigen voor een diner) bevindt de groep zich in San Quirico d’Orcia. De kandidaten eten bij trattoria Osenna.

San Quirico is onderdeel van de Val d’Orcia, een prachtige vallei met adembenemende landschappen. Het dorpje heeft een Etruskische oorsprong en een middeleeuwse architectuur. Het pittoreske centrum staat bekend om zijn smalle straatjes, de romaneske Collegiata-kerk en de botanische tuinen Horti Leonini. De rollende heuvels, tarwevelden, cipressen en de Cappella di Vitaleta maken het geheel een typisch Toscaans plaatje.

3. Poppi
Poppi ligt in de provincie Arezzo. Hier voeren de kandidaten een opdracht uit in het kasteel. Het 12e-eeuwse Castello dei Conti Guidi mag zich tot een van de 10 mooiste kastelen van Italië rekenen en ligt op het hoogste punt van het heuveldorpje. In het kasteel vind je een prachtige kapel met fresco’s, een gevangenis, een vergaderzaal, een binnenplaats en een bibliotheek. Volgens sommige bronnen heeft dit kasteel als voorbeeld gediend voor het Palazzo Vecchio in Florence. castellodipoppi.it

4. Montalcino
De eerste test van het seizoen maken de kandidaten in Montalcino. Het ligt op zo’n 40 km van Siena, dat je op een heldere dag kunt zien liggen. Slenter door de straatjes van dit mooie heuveldorpje dat is omringd door vestingmuren. De middeleeuwse burcht (Fortezza) is het indrukwekkende middelpunt. De vestingsmuren, zes poorten en een deel van de torens zijn goed bewaard gebleven.

Wat Montalcino wereldwijd mogelijk nog beroemder maakt, is de productie van de rode Brunello wijn.

Proef de Brunello wijn nu met korting!

BEKIJK OOK: