Terug naar overzicht
Ivrea unesco Werelderfgoedlijst

Ivrea toegevoegd aan de Unesco Werelderfgoedlijst

De Italiaanse stad Ivrea is dit jaar toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Naast deze stad heeft UNESCO nog achttien andere sites ingeschreven. De Werelderfgoedlijst bevat nu 1092 sites in 167 landen.

Met de opname van de industriestad Ivrea, bezit Italië 54 Unesco-sites. Eerder werden onder meer de Piazza del Duomo in Pisa, het historisch centrum van Siena en de trulli in Alberobello toegevoegd aan de werelderfgoedlijst.

Modelgemeenschap
Ivrea ligt in Piemonte aan de voet van de Alpen. Tussen 1930 en 1960 werd Ivrea opgebouwd als een ‘modelgemeenschap’ (Movimento Comunità) door Adriano Olivetti.

Aandacht voor industriële vormgeving en architectuur
Ivrea ontwikkelde zich als een testlocatie voor Olivetti, fabrikant van typemachines, mechanische calculators en kantoorcomputers. Adriano Olivetti was beroemd wegens de aandacht die het bedrijf schonk aan industriële vormgeving en architectuur. In 1952 hield het Museum of Modern Art in New York zelfs een tentoonstelling onder de titel Olivetti: Design in Industry.

Een moderne visie
De UNESCO-site bestaat uit een grote fabriek en gebouwen die ontworpen zijn voor administratieve functies als woongebouwen.Italiaanse architecten en stedenbouwkundigen ontwierpen het op basis van de ideeën van de modelgemeenschap. Ivrea toont een moderne visie op de relatie tussen industriële productie en architectuur.

Deze andere Europese sites zijn dit jaar toegevoegd aan de lijst:
Aasivissuit – Nipisat. Inuit jachtgronden tussen ijs en zee (Denemarken)
Archeologisch grenscomplex van Hedeby en de Danevirke (Duitsland)
Kaliefenstad Medina Azahara (Spanje)
Kathedraal van Naumburg (Duitsland)
Chaine des Puys – Limagne breuklijngebied (Frankrijk) Bron: UNESCO

Meer over Unesco erfgoed in Italië