Terug naar overzicht
Napels

Ferrante-koorts brengt toeristen naar deze arme wijk van Napels

Dankzij het wereldwijde succes van Elena Ferrantes Napolitaanse romanreeks – en meer nog de bijbehorende tv-serie – rijden er bussen met toeristen af naar ‘een van de lelijkste wijken van Napels’. Dat meldt de Volkskrant

Vrijdagavond zond NPO2 de eerste aflevering uit van de serie De geniale vriendin, die inmiddels in vele landen wordt uitgezonden. De serie is namelijk aan maar liefst vijftig landen verkocht, en ook van de boeken gingen er al miljoenen over de toonbank.

Ferrante-gekte
De boeken en tv-serie lokken steeds meer toeristen naar Napels, schrijft de Volkskrant. Tot nu toe gaven buitenlandse toeristen de voorkeur aan Rome, Venetië, Florence of de Amalfikust. Napels stond synoniem voor de vuilniscrisis en de Camorra. En toen kwam de hype rondom de mysterieuze Elena Ferrante. (Na al die jaren is de identiteit van de auteur nog steeds niet volledig onthuld. Veel mensen beweren dat Ferrante eigenlijk een man is, namelijk: de beroemde schrijver Domenico Starnone.) Met als gevolg dat Napels een steeds populairdere bestemming wordt, want deze stad is voor fans ongeveer de enige manier om dichter in de buurt te komen van hun favoriete auteur.

90 procent 
Sinds de eerste van de vier Napolitaanse romans van Ferrante verscheen is het aantal toeristen in Napels met ruim 90 procent toegenomen. Dat komt niet alleen door haar boeken, maar volgens het Italiaanse bureau voor toerisme spelen ze wel een belangrijke rol. En wat waarschijnlijk een nog belangrijkere rol gaat spelen, is de tv-serie.

Arme wijk van Napels
Inmiddels rijden de rode hop-on hop-off-bussen af en aan met hordes toeristen. Je kunt aanhaken bij een georganiseerde Ferrante-wandeltocht, of zelf een pelgrimage samenstellen. Amerikaanse reisbureaus bieden complete Ferrante-weekenden aan richting Napels en Ischia, en Pizzeria Carmnella bakt Ferrante-pizza’s. Hoewel Ferrante de wijk in haar boeken nergens noemt, wist vrijwel iedere Napolitaan toch dat het Luzzatti betrof. Waar anders vind je een wijk vol ‘smerige straten, het stoffige park, de door nieuwe flatgebouwen bedorven velden, het geweld in elk huis, in elk gezin’. Dit is niet het charmante Napels van de kronkelsteegjes en de volkse pizzabakkers, maar een roestig, arm Napels vol betonnen woonblokken.

Wil je de boeken van Elena Ferrante lezen?

LEES OOK:

Bron: de Volkskrant