Terug naar overzicht
kerststal catherijne convent

Bijzondere kerststal uit Napels te zien in Catharijneconvent

Een bijzondere aanwinst voor Museum Catharijneconvent in Utrecht. Het museum heeft namelijk een achttiende-eeuwse Napolitaanse kerststal met maar liefst zevenhonderd figuren aangekocht.

‘Vorig jaar kreeg Museum Catharijneconvent een telefoontje van een buitenlandse familie: of het interesse had in de koop van een kerststal die in de 18de eeuw in Napels zou zijn vervaardigd. Sinds 1950 stond hij opgesteld in het souterrain van de familie’, schrijft de Volkskrant.

Bij het Utrechtse rijksmuseum voor kunst en erfgoed van het christendom was de familie aan het juiste adres. Het museum heeft namelijk eentraditie op het gebied van kerststallen en bezit diverse exemplaren.

Alleen al 12 Mariabeelden

De nieuwe, Napolitaanse kerststal bestaat uit bijna 700 figuren: 500 mensen, 171 dieren en 18 decorstukken. Er zijn alleen al 12 Maria’s. Hiermee zou het museum over een van de grootste kerststallen ter wereld beschikken. Dankzij de omvang en kwaliteit van de kerststal, kan het museum hiermee een jaarlijkse publiekspresentatie maken die zich kan meten met de beste voorbeelden in Italië.

‘Een aantal figuren is van zo’n hoge kwaliteit dat die door bekende beeldhouwers in Napels moeten zijn gemaakt’, aldus de hoofdconservator in de Volkskrant. Extra bijzonder aan deze kerststal is dat er ook ‘gewone’ figuren tussen zitten, zoals zwervers en marktkooplui. Bovendien zijn de figurenaangevuld met stukken uit de 19de en 20ste eeuw.

Kerstmis 2022

De nieuwe aanwinst wordt samengevoegd met deNapolitaanse kerststal die het museum al bezit. De nieuwe kerststal is volgend jaar rond kerstmis te zien, want veel beelden moeten eerst gerestaureerd worden.

Crowdfunding

Om de restauratie de financierenis hetCatharijneconvent een crowdfunding gestart. Voor€ 15 adopteer je een schaap (‘bèèè-dankt’), voor€ 50 een dromedaris, een Maria adopteer je voor€ 500 en een heilige familie voor€ 2.000 – en daartussen liggen nog allerlei bedragen. Bekijk voor meer informatie museumcatharijneconvent.creativefunding.nl.

BEKIJK OOK:

 

Bron: de Volkskrant en Museum Catherijneconvent. Beeld: facebook.com/catharijneconvent