Terug naar overzicht
eter-hansen-cruise schip

Vanaf 1 augustus geen cruiseschepen meer bij centrum Venetië

Vanaf 1 augustus 2021 mogen grote cruiseschepen definitief niet meer bij het centrum van Venetië komen, uit angst dat ze onherstelbare schade aanrichten. Veel inwoners en de VN-cultuurorganisatie Unesco hadden op dat verbod aangedrongen.

Schepen van meer dan 25.000 ton mogen vanaf 1 augustus niet langer door het smalle Giudecca-kanaal vlakbij het San Marcoplein in Venetië varen. De Italiaanse regering noemt dit verbod een noodzakelijke stap om het milieu, landschap, cultuur en kunst van de wereldberoemde stad te beschermen.

Historisch erfgoed beschermen

In april verkondigde de Italiaanse regering nog dat cruiseschepen uit het centrum van Venetië zouden worden verbannen ‘om het culturele en historische erfgoed te beschermen dat niet alleen Italië maar de hele wereld toebehoort’. Maar een deadlines werden nooit genoemd en een alternatieve plek waar de schepen konden afmeren werd nooit gevonden. Dat alternatief is er overigens nog steeds niet.

Met het nieuwe verbod wordt aan de eisen van Unesco voldaan. De VN-organisatie dreigde al met strafmaatregelen omdat het eerdere verbod regelmatig werd geschonden.

Ander toerisme dan alleen dagjesmensen

De lagune-stad wil graag ander toerisme dan alleen dagjesmensen. Zo’n 80 procent van de toeristen arriveert namelijk ’s ochtends met trein of bus en vertrekt ’s avonds weer. Ze geven weinig uit, de meesten kopen hooguit een kopje koffie en een broodje. Ook de cruisepassagiers geven hun geld niet uit in de stad, maar vooral op de schepen zelf. Dit soort toerisme kost Venetië alleen maar geld. Daarom werd ook al eerder besloten dat je vanaf 2022 entreegeld moet betalen voor een dagje Venetië.

BEKIJK OOK: