Terug naar overzicht
Venetië

Venetië doet recreatieboten in de ban op het Canal Grande

Vanaf vandaag mag je niet meer met je recreatiebootje (inclusief kajak, kano en SUP board) op de belangrijkste waterwegen van Venetië komen. De nieuwe regel geldt voor het Canal Grande, het Cannareggio-kanaal en andere hoofdroutes voor het publieke watertransport.

Tot nu mochten recreanten buiten de spits (8-15 uur doordeweeks en 8-13 uur in het weekend) om wel met hun eigen bootje de Venetiaanse wateren bevaren.

Voor toeristen
De nieuwe regels zijn overigens soepeler op de kleinere waterwegen, zoals de kanalen in de sestiere (de woonwijken). Daar mag je tussen 7-17 uur doordeweeks en 7-15 uur op zaterdag niet met je eigen boot varen. Bovendien geldt de regel alleen voor toeristen. Inwoners van Venetië mogen nog te allen tijde overal het water op.

> Met de auto naar Venetië: zo doe je dat

Geen doorkomen aan
Afgelopen mei klaagden onder meer de gondolieri en eigenaren van rondvaartboten dat er voor hen bijna geen doorkomen meer aan was door alle aanwezige kajakkers en SUP’ers. Sommige kanalen zijn zo smal dat er ternauwernood twee kano’s doorheen kunnen. De veiligheid op het water staat voor de Venetiaanse burgemeester Luigi Brugnano voorop, daarom stelt hij deze maatregel in. ‘Kajaks en kano’s die voor opstoppingen zorgen, zijn gevaarlijk’.

Zelf in de kajak?
Kajakkers die altijd al een keer over de beroemde waterwegen willen varen, kunnen dat nog steeds. Boek wel bij een erkende operator, zoals Kayak Venice, en boek ver van tevoren. Vanwege de nieuwe regels mogen de boten alleen ná 15 uur ’s middags uitvaren en daarmee is het aantal rondleidingen, die ze in een zomer door de waterstad kunnen geven, ongeveer gehalveerd.

Toeristenoverschot
Het toeristenoverschot is al jaren een belangrijk onderwerp in de hoofdstad van de Italiaanse regio Veneto. Dit leidde in april al tot een beperkte toelating tot populaire plekken zoals Rialto en Piazzale Roma.

LEES OOK:

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van het laatste nieuws en de leukste vakantietips uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!

Bron: CN