Terug naar overzicht

Broodje hamburger alla piemontese

Wijnimporteur Olle Swets en fotograaf Charlotte Marres gaan samen met hun draagbare keuken langs wijnboeren in Europa, waar ze op open vuur in de wijngaard voor en met hen koken. Dit recept komt van hun bezoek aan Baroloproducent Elio Altare in Piemonte.

Dit gerecht is ook goed te maken op een fornuis of barbecue.

Silvia Altare, de vrouw van Elio, vindt hamburgers en Barolo een geweldige combinatie. Het rokerige, sappige geroosterde vlees past volgens haar waanzinnig goed bij een wijn met stevige tannines en frisse zuren.

Kan ook op fornuis of barbecue
Afhankelijk van het weer en het terrein van de wijnproducent kiest Olle zijn vuurbron om op te koken. De ene keer is dat een opvouwbare grill of een olietonnetje en een andere keer is dat de driepoot met een Dutch oven.

Driepoot + Dutch oven
Een driepoot bestaat uit drie stokken die bovenaan bij elkaar komen. In het midden hangt een ketting waaraan je een pan of stuk vlees boven je vuur kunt hangen. Ideaal als je wat meer afstand tot de warmtebron wilt en op lagere temperatuur wilt garen.

Olle hangt vaak een Dutch oven aan de driepoot, een gietijzeren pan met een deksel en handvat. Hij werkt inderdaad ook als oven en is fijn om in te stoven. Gietijzer is een goede warmtegeleider en de dikke bodem zorgt ervoor dat het eten niet snel aanbrandt.

Probeer ook:

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • 6 rode en gele paprika’s
  • 5 grote witte uien
  • 250 gr roomboter
  • extra vergine olijfolie
  • een paar takjes rozemarijn of tijm
  • 6 jonge rode uitjes, je kunt ook bosui of prei gebruiken
  • 200 gr gedroogde porcini (geweld in lauw water en drooggedept) of 300 gr verse paddenstoelen
  • 8 witte bolletjes, opengesneden
  • 1½ kilo grof rundergehakt, aangemaakt met peper en zout
  • 8 blaadjes radichio of sla
  • Ook nodig:
  • grillrooster
  • Dutch oven met eventueel een driepoot

Preparation

  • 1Maak een flink vuur zodat je na een half uur een dikke laag kooltjes hebt. Je kunt meteen aan de slag met de paprika’s. Zet je grillrooster boven het vuur, het maakt niet uit hoeveel vlammen er nog zijn. De paprika’s leg je met vel en al op het rooster, net zo lang draaiend tot ze zwartgeblakerd zijn en leg ze daarna opzij om af te koelen. Later kun je het zwarte vel er eenvoudig afvegen.
  • 2Snijd de rode uien in dunne ringen. Doe een flinke klont boter in de Dutch oven met een scheutje olijfolie erbij en voeg de rozemarijn of tijm toe. Bak de uien vijf tot 10 minuten tot ze bruin en krokant zijn. Ik had een opvouwbare driepoot mee (die overigens op de terugreis als verboden wapen is ingenomen door de Italiaanse douane) zodat ik de Dutch oven boven het vuur kon hangen. Als de eerste hitte van het vuur af is en je kooltjes ziet verschijnen is het tijd om de rode uien erin te leggen. De uien die we gebruikten had Elio Altare ’s morgens uit zijn moestuin gehaald. Ze waren stevig, paarsrood van kleur.
  • 3De uien verpak je per 2 of 3 in een dubbele laag zilverfolie, en die pakketjes leg je aan de rand van de kolen, waar de iets minder intense hitte de uien in hun mini-oventje zal garen. Zet je stalen of gietijzeren pan boven het vuur met een flinke klont boter erin en bak de porcini stevig aan, maar zorg dat ze sappig blijven.
  • 4Geef de opengesneden kanten van de bolletjes een paar strakke grillstrepen op het rooster en zorg ervoor dat al je ingrediënten ordelijk in bakjes en schaaltjes op je picknickkleedje staan, want het hamburgermoment is bijna daar.
  • 5Nu de burgers: leg een bergje hamburgervlees in de burgerpers, druk samen en leg de burgers in een bakblik. Maak het grillrooster schoon met een staalborstel en leg alle hamburgers erop. De bedoeling is dat ze van buiten knapperig geroosterd zijn, maar rood en sappig blijven aan de binnenkant. Trek met de burgers een sprintje naar je kleed en laat iedereen zijn eigen burger bouwen met radicchio of een paar blaadjes sla uit het vorige recept, een lepel gebakken uitjes, de geroosterde paprika’s, gestoofde uitjes en porcini.