Terug naar overzicht
Smaken van Italie Foto josh-hild-unsplash

De smaken van Italië of toch niet?

Italiaans eten is wereldberoemd, overal kun je wel een pizza of een bord pasta eten, maar niet alles is altijd even authentiek. Sommige bekende gerechten lijken op het eerste gezicht rechtstreeks uit Italië komen, terwijl ze toch echt voor het eerst in Amerika zijn gemaakt. Andere ogen authentiek maar worden op een verkeerde manier gemaakt. Ontdek hier welke recepten en ingrediënten niet echt Italiaans zijn, hoe ze wel bereid worden en hoe je met een ESTA Amerika deze gerechten wel kunt proeven.

Uit Italië met Amerikaanse touch

De Italiaanse keuken is zeer geliefd over de hele wereld en ook heilig voor de Italianen. Alles heeft betekenis, wordt gemaakt met de beste ingrediënten en is verrukkelijk. De Italianen hebben een grote liefde voor het samen koken en eten en voor goede, lokale ingrediënten. Elke streek, sterker nog, elk dorp, heeft een eigen smaak en gerecht waar zij om bekent staan. Door de geschiedenis heen, zijn er veel Italianen verhuist naar andere delen van de wereld verhuisd en is de Italiaanse cuisine overgenomen door deze nieuwe culturen. Een van de bekendste voorbeelden is de verhuizing van vele Italianen en Sicilianen naar New York City in Amerika. Deze immigranten namen natuurlijk recepten van thuis mee, maar moesten het doen met de Amerikaanse ingrediënten en vooral de prijzen die zo hoog waren in vergelijking met Italië. Hierdoor, lijken deze gerechten op het eerste oog zeker wel Italiaans, ook door de naam vaak, maar is dat eigenlijk helemaal niet zo en zijn ze in Amerika ontstaan in Little Italy.

Bolognese saus met spaghetti en gehakballetjes

Spaghetti is Italiaans, (rode) saus met vlees (ragù bolognese) is ook erg Italiaans, maar het eten van bolognese saus met spaghetti en al helemaal met gehakballetjes, is alles behalve Italiaans. Dit is een typisch gerecht dat door de Italiaanse immigranten is versimpeld en veranderd door het leven en de ingrediënten in Amerika. De traditionele saus moet urenlang garen op het vuur, waardoor het vlees erg mals wordt, bevat eigenlijk nauwelijks tomaat en wordt vaak met melk bereid. Terwijl de inmiddels ’s werelds bekende versie vooral tomatensaus, gehakt en wat groenten bevat. Vaak wordt de ragù met grote platte pasta als tagliatelle gegeten, in plaats van de dunne spaghetti en het toevoegen van gehakballetjes, zoals je die in Lady en de Vagebond kunt zien, is al helemaal taboe.

Alfredo sauce

Pasta met roomsaus (vaak met kip geserveerd), dat bekent staat als fettuccine alfredo, ziet zijn origine wel in Rome, maar bevat helemaal geen room en wordt eigenlijk ook nooit gegeten in Italië. Dit gerecht kun je echter wel in bijna elk “Italiaans” restaurant in Amerika krijgen. Dit gerecht werd voor het eerst door restauranteigenaar Alfredo gemaakt, die voor zijn zieke vrouw een warme maal wilde maken en toen pasta met boter en Parmezaanse kaas voor haar maakte. Door het mengen van boter (vet) en kaas, ontstond een romige pasta die erg in de smaak viel. Dit is later overgenomen in Amerika door twee acteurs die toevallig in Alfredo’s restaurant aten. Of dit nou helemaal waar is of niet, de Italianen hebben niets met deze pastasaus. In Amerika zit er vooral heel veel room en boter in en wordt het vaak geserveerd met gebakken kipfilet, ook iets wat de Italianen nooit zouden doen. Het is zelfs zo bekend, dat je nu potjes van de saus in de Nederlandse supermarkten kunt kopen.

Spaghetti Foto rob wicks unsplash

Alla carbonara

Iedereen kent en eet wel eens spaghetti carbonara, en technisch gezien is dit wel echt Italiaans. Toch is de manier waarop de meesten dit bereiden niet erg authentiek. Doordat spaghetti alla carbonara een romige saus heeft, wordt er vaak gedacht dat er room aan toegevoegd is, maar dat is eigenlijk niet zo. Het originele recept voor de saus bevat alleen eigeel en pecorino, wat dan samen warm wordt gemaakt, emulgeert en zo tot een romige saus transformeert. Door er room aan toe te voegen, verbreek je eigenlijk de heilige bereiding van de Italianen.

Knoflookbrood

In heel veel Italiaanse restaurants in Amerika, maar ook in andere delen van de wereld, worden pastaschotels geserveerd met garlic bread, maar in Italië wordt dit nooit gedaan. Deze traditie in Amerika is waarschijnlijk ontstaan doordat ze in Italië vaak bruschetta als voorafje serveren bij de antipasti, waarbij knoflook op geroosterd brood wordt gewreven, en daarna belegd met tomaat. Dit wordt soms opgevolgd met pasta, maar nooit samen gegeten. Wellicht is dit door de efficiëntie van de Amerikaanse restaurants omgetoverd tot één gang, waarbij je knoflookbrood bij de pasta (of soms zelfs bij een pizza) krijgt.

Italiaans eten in Amerika met een ESTA

Mocht je toch wel geïnteresseerd zijn in deze pseudo authentieke Italiaanse gerechten en ze willen proberen, kan dat natuurlijk. Dat hoeft niet per se in Amerika, maar dat is natuurlijk wel het beste, want daar komen deze meeste gerechten ook vandaan. Om Amerika binnen te komen, heeft iedere reiziger een reistoestemming nodig. De makkelijkste manier om aan deze voorwaarde te voldoen is het aanvragen van een ESTA. Dit is een elektronische reistoestemming dat het fysieke visum voor Amerika in de meeste gevallen vervangt en deze wordt automatisch aan je paspoort gelinkt. Je kunt het ESTA online aanvragen en wordt doorgaans binnen 3 dagen goedgekeurd. Deze reistoestemming is 2 jaar geldig, mag onbeperkt gebruikt worden en je mag elke reis maximaal 90 dagen in Amerika verblijven. Genoeg tijd dus om van al het Italiaanse eten te smullen.

Dit artikel is een samenwerking.

Ook leuk: