Terug naar overzicht

Jansen & Jansen maken Siciliaanse kikkererwtencrêpes

De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Mooi mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl. Dit keer: zo maak je kikkererwtencrêpes.

Het toppunt van romantiek: een Siciliaans pleintje aan zee in de schemering. Het liefst met zo’n dorpskermis waar je op een prachtige frituurkar met tl-licht stuit. Menigeen vindt dat vreselijk, maar wij vinden dat het summum.

Specialiteit van Sicilië
Wat er in die kar gebeurde was ook niet mis; daar werden panelle gebakken, een soort gefrituurde pannenkoekjes van kikkererwtenmeel. Een specialiteit van Sicilië, premium streetfood, om er nog maar wat niet-Nederlands tegenaan te gooien. In het evenmin lelijke Ligurië is farinata een specialiteit. Ook dat is een gerecht van kikkererwtenmeel, maar dan een soort pannenkoek die gebakken wordt in een houtoven.

Prachtig, de diverse meelsoorten die je in Italië tegenkomt. Alles wat voedzamer is dan witte bloem fascineert ons buitengewoon. Daarom hebben we voor deze editie van De smaak van Italië crêpes van kikkererwtenmeel gemaakt. Die zijn echt heerlijk als antipasto of borrelhap. We beleggen ze met onze all time favo mix van radicchio en gorgonzola! Een tweede niet te versmaden beleg is rucola met een tapenade van olijven.

Waarom is dit gerecht gezond?

  • Kikkererwtenmeel is voedzaam; veel eiwitten, ijzer, kalium en magnesium, in vergelijking met witte bloem dus veel gezondheidswinst
  • Radicchio hoort bij de bittere bladgroenten, wat betekent: extra veel flavonoïden én ook nog eens felgekleurd, prachtig rood, dus nóg meer flavonoïden! Flavonoïden behoren tot de polyfenolen, antioxidanten die ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen
  • Rucola is ook zo’n bittere bladgroente, met een andere kleur, dus weer andere prima stofjes; hoe meer variatie, hoe beter
  • Hüttenkäse: mager, maar wel een bron van eiwitten
  • En dan nog taggiasca-olijven; alle goede eigenschappen van olijfolie gelden natuurlijk ook voor de bron: barstensvol onverzadigde vetzuren en polyfenolen

Het recept vind je hieronder.

PROBEER OOK:

Tekst en beeld: Jansen & Jansen

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de leukste tips en laatste nieuwtjes uit Italië? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Details

  • Servings: 10

Ingredients

  • 100 gr kikkererwtenmeel
  • 250 ml water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 radicchio
  • plakje gorgonzola
  • 75 gr taggiasca-olijven
  • 2 eetlepels hüttenkäse
  • 1 knoflookteen
  • peper en zout

Preparation

  • 1Verwarm de oven tot 225 C. Snij een radicchio overlangs in plakken van ongeveer een centimeter dik.
  • 2Vet een ovenschaal in met bakolie en leg de radicchioschijven erop, bedekt met een plakje gorgonzola. Dan de oven in, binnen vijf minuten klaar!
  • 3Meng 75 gram (het liefst) taggiasca-olijven met twee eetlepels hüttenkäse. Kruid dit met zwarte peper en niet te veel zout – de olijven zijn al zout al van zichzelf. Meng er een gesnipperde knoflookteen door.
  • 4Bak de pannenkoekjes in een koekenpannetje. Gebruik genoeg bakolie en laat het beslag uitvloeien, zodat het echt crêpes worden. Het zou genoeg beslag moeten zijn voor ongeveer 10 à 12 stuks. Beleg de helft van de crêpes met een plukje rucola plus tapenade en de andere helft met de gorgonzolaradicchio.