Terug naar overzicht
Zomerse pasta's

10x heerlijke pasta’s voor de zomer

10 zomerse pasta’s, recepten die je makkelijk zelf kunt maken – perfect voor lichte, smaakvolle piatti op warme dagen. Van frisse klassiekers tot verrassende nieuwe favorieten, deze gerechten brengen de zon op je bord.

Buiten straalt de zon, de zomer is in volle gang. Tijd voor maaltijden die licht, fris en vol smaak zijn. Denk aan kleurrijke ingrediënten, verse basilicum en pasta die verkoelt én energie geeft. Of je nu op het terras zit, in de tuin geniet of mee neemt naar het strand – deze 10 zomerse pasta’s zijn jouw zomerse favorieten voor lange, zonnige dagen.

Tagliolini met tonijn

De combinatie van tonijn, frisse tomaten en heerlijke kruiden maakt dit gerecht eenvoudig, maar verrassend lekker. Binnen no-time staat deze tagliolini met tonijn op tafel, zonder dat je daarvoor boodschappen hoeft te doen.

Spaghetti met knoflookkruimels, ansjovis en wilde venkel

Een smaakvol Italiaans gerecht met in olijfolie gebakken knoflook en broodkruim. Heb je oud brood over? Gooi het nooit weg! Oudbakken brood is vaak de basis van veel klassieke Italiaanse gerechten.

Vegetarisch pastagerecht met aubergine

Pasta met aubergines en tomaten (pasta alla norma). Een eenvoudig maar heerlijk gerecht! Dit vegetarische pastarecept maak je met een handjevol ingrediënten, waaronder gefrituurde aubergine en basilicum. Het is simpel, snel en vol van smaak – precies zoals een goed pastagerecht hoort te zijn.

Linguine met pistachepesto en tonijn

Chef Gennaro Contaldo is geboren in Minori en opgegroeid met de smaakvolle en aromatische sfusato amalfitano: de knobbelige citroen uit de Amalfistreek. In zijn recept voor linguine combineert hij deze bijzondere citroen met pistachepesto, tonijn en Parmezaanse kaas, heerlijk!

Spaghetti vongole

Het geheim van een goede spaghetti vongole is dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet, omdat het gerecht letterlijk binnen een paar minuten gemaakt is. Je wilt precies goed gekookte pasta en perfect gekruide, net geopende schelpjes – het klinkt eenvoudig, maar je moet wel geconcentreerd te werk gaan.

Siciliaanse tagliolini met citroen

Sicilië staat bekend om zijn zonovergoten landschappen en intense smaken, waaronder de frisse citroen die overal terugkomt in de keuken. Dit recept voor Siciliaanse tagliolini met citroen vangt perfect die levendige, frisse smaak, een heerlijk zomers gerecht vol mediterrane flair.

In deze editie laten we je zien hoe je ook op je vakantieadres lokaal én lekker kunt koken.

Orecchiette met cime di rapa

Cime di rapa, ook wel rapini of broccoletti genoemd, is een groente met eetbare stengels, bladeren en bloemen die nauw verwant is aan broccoli. Met zijn licht bittere en aromatische smaak is het een geliefd ingrediënt in de Italiaanse keuken, vooral in Zuid-Italië. In combinatie met orchietti – kleine, schelpvormige pasta die perfect saus en smaken vasthouden – ontstaat een heerlijk gerecht vol textuur en karakter.

Zomerse pasta met basilicumpesto

Officieel moet pesto natuurlijk in een vijzel gemaakt worden. ‘Pesto’ komt van het werkwoord ‘pestare‘, dat fijnstampen betekent. Maar in een keukenmachine gaat het ook heel goed, alleen is het voor de structuur aan te raden de geraspte kaas er op het laatst met de hand doorheen te mengen. Deze klassieker uit Genua is heerlijk als saus voor zomerse pasta’s zoals spaghetti, gnocchi of trenette.

Tagliatelle alla bolognese (tagliatelle al ragù)

De juiste combinatie is ragù alla bolognese met verse tagliatelle. Je kunt die natuurlijk zelf maken, maar tegenwoordig is op veel plekken ook heerlijke verse tagliatelle te koop. Let op: meng de pasta en saus pas op het bord, niet van tevoren. Dat laatste is een gewoonte uit het zuiden van Italië – niet uit Bologna.

Bucatini met bloemkool en broodkruim

De Siciliaanse keuken staat bovenal voor de zon op je bord: de beste tomaten en aubergines, beroemde sinaasappels, citroenen en olijfolie. Net als dit recept voor bucatini met bloemkool en broodkruim – bucatini con broccolo arriminato. Een eenvoudig maar smaakvol zomers pastagerecht, gemaakt met basisingrediënten zoals krenten en ansjovis, die samen zorgen voor een verrassende en rijke smaakbeleving.

Wil je meer inspiratie voor zomerse pasta recepten? Vind de mooiste Italiaanse kookboeken boordevol authentieke recepten in onze shop. Zo haal je Italië letterlijk in je eigen keuken. Liever pasta eten in een restaurant, dan is deze raviolibar een aanrader!

Hoofdfoto: Chantal Ariëns

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Livorno tips locals

Onze fotograaf Sofie ging op ontdekking en portretteerde tien Livornesi en delen hun leukste plekken.

negroni recept

Recept voor een klassieke Negroni cocktail, een geweldige mix om thuis te maken voor een feestelijke avond. Zo maak je 'm!

Hitte italië, zo overleef je

In Nederland hebben we soms een hittegolf te pakken, maar ook in Italië kan het in de zomer behoorlijk heet zijn.