Terug naar overzicht

De best bewaarde geheimen van Bologna ontdek je op 17 t/m 19 mei

Achter de roodgekleurde gevels van Bologna vind je de best bewaarde geheimen van de stad: groene, vaak schitterend aangelegde tuinen. Eén probleempje: meestal zijn die oases alleen toegankelijk voor de eigenaar. Behalve één weekend per jaar. Want van 17 mei tot en met 19 mei vindt in Bologna Diverdeinverde plaats, een jaarlijks event waarbij je toegang krijgt tot de mooiste tuinen van de stad.

Lopend onder de eindeloze arcadebogen of zittend op de marmeren piazze zijn ‘groen’ en ‘oase’ misschien niet de eerste woorden die je te binnen schieten. Maar wie Bologna wel eens van bovenaf heeft gezien (bijvoorbeeld vanaf het dak van de Asinelli toren) weet: ‘La rossa‘ is een stuk groener dan je in eerste instantie zou denken. Van aristocratische parken, de kostbare tuinen die de palazzi in het centrum van Bologna sieren tot eenvoudige maar oh-zo-sfeervolle groene hoekjes, tussen de roodgekleurde muren en daken van Bologna liggen overal tuinen en oases verborgen.

Diverdeinverde, dat in 2019 haar zesde editie viert, betekent dan ook ‘van groen naar groen’. Zo’n vijftig tuinen, zowel ín de stad als daarbuiten, doen dit tweede weekend van mei mee.

Let op! Je kunt niet ieder moment van de dag zomaar een tuin inlopen. Zorg dat je een kaartje koopt.

De tuinen zijn op deze tijden te bezoeken:

  • Vrijdag 17 mei:  15:00 – 19:00 uur
  • Zaterdag 18 mei: 10:oo – 13:00 en 15:00 – 19:00 uur
  • Zondag 19 mei: 10:00 – 13:00 en 15:00 – 19:00 uur
    Let op: voor sommige tuinen gelden afwijkende openingstijden. Kijk hier voor meer informatie.

Diverdeinverde wordt georganiseerd door de Fondazione Villa Ghigi van Bologna, die al meer dan dertig jaar actief is op het gebied van milieueducatie.

Smaakredacteur Inger van der Ree woonde en studeerde in Bologna. Regelmatig gaat ze terug naar – wat haar betreft – de leukste en meest bijzondere stad van Italië. Hier deelt ze haar ontdekkingen. 

LEES OOK: 

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de leukste vakantietips en laatste nieuwtjes uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!