Terug naar overzicht
sardinië

Voor dit strand op Sardinië moet je volgend jaar een kaartje kopen

Door het fijne, witte zand en turquoise gekleurd water is La Pelosa een van de populairste stranden op Sardinië. De autoriteiten van het plaatsje Stintino worstelen echter met de duizenden bezoekers die er in de zomer dagelijks neerstrijken.

De nieuwe burgemeester Antonio Diana heeft nu plannen voor een rigoureuze maatregel. Hij wil dat mensen voortaan een toegangskaartje kopen.

1500 toeristen
Na onderzoeken over wat voor impact de enorme bezoekersaantallen hebben op het gebied heeft de burgemeester dit idee geopperd. Op deze manier proberen de autoriteiten ervoor te zorgen dat in de zomer van 2020 niet meer dan 1500 toeristen per dag het strand van La Pelosa opgaan.

Experiment
‘Het is een experiment,’ zegt de burgemeester tegen The Local. ‘Als mensen een toegangskaartje betalen, helpt ons dat om de kosten te dekken voor toezicht en onderhoud.’

Tonnen zand
Eerder zag de gemeente er al op toe dat mensen het witte zand niet mee naar huis nemen. Sardinië ziet elk jaar namelijk tonnen zand van de prachtige stranden verdwijnen. Of het nu verdwijnt in vochtige badlakens of dat het bewust wordt meegenomen als souvenir. Voor het stelen van het zand (dat onderdeel is van een beschermd natuurgebied) kun je een boete krijgen, en zelfs gevangenisstraf.

Ook in Venetië
Naast Stintino zoeken meerdere toeristische trekpleisters in Italië naar maatregelen om de mensenmassa’s in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat de natuur en kunstschatten goed bewaard blijven. Zo kondigde Venetië onlangs aan dat dagjesmensen per juli 2020 een toegangskaartje moeten kopen en Rome deelt boetes uit voor overtredingen rondom historische monumenten.

LEES OOK:

Bron: The Local. Beeld: Liselotte van Leest