Terug naar overzicht

Zo wordt in 2019 het Leonardo da Vinci-jaar gevierd

2019 is het jaar van Leonardo da Vinci. Iedereen staat weer even stil bij het omvangrijke oeuvre van deze Italiaanse alleskunner.

Op 2 mei 2019 is het 500 jaar geleden dat Leonardo da Vinci overleed (1442-1519) . Een mooi moment om terug te blikken op het leven van deze bijzondere man in diverse tentoonstellingen.

Italiaanse alleskunner
Als je denkt aan Da Vinci, dan denk je aan de Mona Lisa, de Vitruviusman of Het Laatste Avondmaal. Als kunstschilder, beeldhouwer, filosoof, schrijver, componist, ingenieur, natuurkundige, scheikundige en astronoom heeft hij vele bijzondere ontdekkingen gedaan. Naast zijn schilderijen staat hij bekend om zijn spectaculaire uitvindingen, veel van zijn uitvindingen waren hun tijd vooruit. Hij ontwierp het duikpak, een parachute, mechanische vleugels en zelfs een helikopter.

Vinci
In 1442 werd deze bijzondere man geboren in het dorpje Vinci in Toscane. Hij leerde schilderen en beeldhouwen van Andrea del Verrocchio. Minstens vier jaar lang bleef hij werken in het kunstatelier van Verrocchio. Later ging aan aan de slag als portretschilder aan het hof van Ludovic Sforza in Milaan. Maar het zou Da Vinci niet zijn als hij daar ook niet zou werken als ingenieur, uitvinder en organisator. Later heeft hij verschillende schilderijen gemaakt voor palazzi en kloosters.

Agenda tentoonstellingen
Dit jaar zijn er diverse tentoonstellingen gewijd aan dit Italiaanse genie. Wij zetten vast een paar grote exposities op een rij.

Milaan
De wereld van Leonardo da Vinci in Milaan (Piazza della Scala), de stad waar Leonardo da Vinci 17 jaar woonde. De tentoonstelling met werkende modellen van zijn machines en gedigitaliseerde restauraties van zijn schilderijen, is te zien tot 31 december 2019. Meer dan 200 interactieve 3D-reconstructies, toegankelijk voor alle leeftijden. Dit is een unieke gebeurtenis voor het hele gezin, studenten, toeristen en iedereen die geïnteresseerd is in de ontdekking van Leonardo da Vinci, zoals nooit eerder vertoond.

De Leononardo da Vinci Parade in het Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci tot 13 oktober 2019. Je ziet meer dan vijftig historische modellen die zijn nagebouwd aan de hand van originele tekeningen. De Pinacoteca di Brera heeft dertig fresco’s van Da Vinci en andere Lombardische kunstenaars uitgeleend voor de expositie. De tentoonstelling vormt dan ook een mooie dialoog tussen kunst en wetenschap.

Parijs
In de herfst van 2019 is er een speciale tentoonstelling ter ere van Leonardo da Vinci in het Louvre in Parijs, het museum waar zijn meesterwerk de Mona Lisa al jaren hangt. Het wordt een unieke tentoonstelling met een bijzondere collectie van de schilderijen en tekeningen van de Italiaanse meester.

LEES OOK:

Wil je dagelijks de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips van Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!

Beeld: Juan di Nella