Win kaarten voor Italiaanse films op Film Fest Gent
Terug naar overzicht

Win kaarten voor Italiaanse films op Film Fest Gent

Film Fest Gent rolt van 10 tot en met 20 oktober de rode loper uit. Dit jaar met een Italiaanse focus; dat wil zeggen véél Italiaanse films. Zowel nieuw, als klassiek! En het leukste is: wij mogen gratis kaartjes weggeven!

Italiaanse cinema

La dolce vita, Otto e Mezzo, Mamma Roma, La Notte – wie kent ze niet? In de jaren zestig en zeventig was de Italiaanse cinema, onder leiding van klinkende namen als Claudia Cardinale en Federico Fellini, de invloedrijkste van Europa. De actrices en acteurs kregen al snel de status van wereldsterren en de regisseurs gingen de boeken in als echte maestro’s.

Klassiekers

Patrick Duynslaegher, artistiek directeur van Film Fest Gent: ‘Opmerkelijk is dat het doorgaans om commerciële films ging voor een breed publiek, over films die niet in de marge werden gemaakt maar deel uitmaakten van het mainstream aanbod.’ Volgens Duynslaegher is de thematiek van veel Italiaanse klassiekers vandaag nog actueel. ‘Hete hangijzers, ideologische conflicten en politieke schandalen die toen aan bod kwamen in deze cinema di impegno civile (cinema van civiele inzet) zijn ook veertig of vijftig jaar later nog altijd herkenbaar.’

Italiaanse films Film Fest Gent

Tijdens het Film Fest kun je elf Italiaanse klassiekers bekijken die zelden of nooit zijn vertoond op televisie. Een greep uit het aanbod: Il Conformista van Bernardo Bertolucci, Metello van Mauro Bolognini, Teorema van Pier Paolo Pasolini, Una giornata particolare van Ettore Scola, Il giardino dei Finzi-Contini van Vittorio de Sica en Lettera aperta a un giornale della sera van Franceso Maselli.

Film Fest Gent

En ondanks dat veel mensen bij Italiaanse cinema toch vooral denken aan klassiekers uit de vorige eeuw gebeurt er ook momenteel een hoop, zegt Duynslaegher. ‘Een teken aan de wand is dat er dit jaar in Cannes vijf nieuwe Italiaanse films het officiële programma haalden, waarvan er nu ook drie op de affiche staan van Film Fest Gent.’ Zo kun je bijvoorbeeld ook kijken naar splinternieuwe films als Amori Fragili van Francesca Comencini, Il colore nascosto delle cose (Emma) van Silvio Soldini en Pericle il nero van Stefano Mordini. Daarnaast wordt tussen een selectie van de beste recente Italiaanse korte films vertoond. Met o.a. Per Una Rosa van Marco Bellocchio.

Italiaanse films Film Fest Gent

Deze winactie is verlopen.