Terug naar overzicht
trullo

Yours Trulli, ‘ook nu kun je een relaxte vakantie hebben in Puglia’

Jeroen en Nicole met hun mooie B&B in Martina Franca (Puglia) zijn blij met de versoepelingen van de coronamaatregelen. ‘De Italiaanse gastvrijheid heeft niet geleden onder het virus’. In Puglia waren weinig besmettingen en stad Lecce is zelfs geheel coronavrij. Misschien zit een nazomer in de hak van de Laars erin…

De twee zwaluwen die terug zijn gekeerd vanuit Afrika hebben onze trullo in Martina Franca weer gevonden. Voor hen gelukkig geen reisbeperkingen, zo vrij als een vogel dus. Het zwaluwnestje dat vorige zomer boven onze deur was gemaakt wordt weer bevolkt. Daarmee is ook de hoop teruggekeerd.

Opluchting
Ondanks het mondkapje dat het gezicht grotendeels bedekt, valt de opluchting dan ook van de gezichten af te lezen als de versoepelingen worden aangekondigd met betrekking tot de Covid-19-maatregelen. Een twinkeling in de ogen bij de meeste inwoners van het land met de langste lockdown ter wereld. Sinds begin mei zijn fabrieken weer open en is een wandelingetje door het park weer toegestaan en mogen de Italianen weer op familiebezoek.

Een trullootje, dat bij ons in de vallei ligt, wordt gebruikt als buitenhuisje van een echtpaar uit Bari. Ze zijn zeker 10 weken niet naar Martina Franca gekomen omdat deze verplaatsing buiten de eigen gemeente niet urgent was. De gehanteerde regel was dat je niet verder dan 200 meter buiten je huis mocht zijn, behalve voor boodschappen en medische redenen. Ze kunnen nu gelukkig weer hun kleinkinderen bezoeken in Taranto en naar hun buitenhuisje gaan waar het gras rondom de trullo ondertussen bijna tot aan het puntdak reikt.

Relatief weinig coronabesmettingen in Puglia
In Puglia, in de hak van Italië, heeft het coronavirus gelukkig vooralsnog beperkt toegeslagen. Het aantal besmettingen ligt ver onder het landelijk gemiddelde dus de strenge voorzorgsmaatregelen hebben hun werk gedaan. Het begrip in het Zuiden voor de opgelegde maatregelen werd dan ook danig op de proef gesteld.Sinds half mei hoeven we ook niet meer het formulier in te vullen wat betreft de bestemming van de verplaatsing als we eens per week in de auto stapte richting de supermercato. Het gaf ons de gelegenheid ongestoord urenlang in de tuin te werken de afgelopen periode. De achterbuurman Sandrino heeft ons uitgelegd hoe ons land pakweg 40 jaar geleden werd gebruikt.

Olijfbomen
Wat wij nu als bos aanmerken was indertijd agrarische grond die bewerkt werd voor de druiventeelt en olijfoogst en waar koeien en schapen rondliepen. Wat moet het hier prachtig geweest zijn. We ervaren altijd wat weemoed als de lieve achterbuurman over deze hoogtijdagen begint te vertellen. De olijfbomen die nu nog in het bos staan zijn ondertussen ernstig verwilderd. We werden door de zeer vitale bejaarde buurman gesommeerd de bomen weer ademruimte te geven. De motosega werd onze grote vriend.

Hoop voor toeristen
Ondertussen is het leven voor de Italiaan weer wat gemakkelijker geworden. Ook gloort er hoop dat de toerist alsnog van een Italiaanse zomer mag genieten vanaf juni, de voorbereidingen op het naderende ingekorte toeristenseizoen zijn begonnen. Dat is ook hard nodig, het vermaledijde virus heeft hier ondertussen voor 106.000 verloren banen in de hotelector gezorgd. De economie liep 10 miljard mis. Ook de Italiaanse restaurants passen zich momenteel aan op de 1 meter economie. Dat scheelt een halve meter met Nederland. Ondanks dit voordeeltje scheelt het toch een hoop inkomsten voor de uitbater, helaas. Ook de vakantiehuisjes worden alsnog in gereedheid gebracht.

In Puglia is de prachtige barokke stad Lecce bijvoorbeeld geheel coronavrij

Grenzen open
De Europese landen openen de komende weken hun grenzen. Hoewel vanaf 3 juni de Italiaanse grens geopend is zullen de buurlanden dit voorbeeld pas vanaf 15 juni volgen. De natuur heeft zich ondertussen niet laten remmen door de getroffen Coronamaatregelen en opgeworpen Europese binnengrenzen. De Pugliese boeren zijn gewoon bezig hun met muurtjes afgebakende land te bewerken. Tsja, grenzen zijn van alle tijden.

Najaar in Puglia
Langzaam keren we weer terug naar een aangepast normaal, met de angst wat meer op de achtergrond. In Puglia is de prachtige barokke stad Lecce bijvoorbeeld geheel coronavrij. Misschien worden de lentekriebels wel verplaatst naar oktober. Het najaar in Puglia is prachtig. Tot ver in november is het zeer geschikt om van al het moois te genieten met veel zon en ook een heel aangename zeewater temperatuur. En natuurlijk maakt één zwaluw nog geen zomer, maar de Italiaanse gastvrijheid heeft niet geleden onder het virus. Dus zodra de grenzen opgengaan zal menigeen weer aangetrokken worden door dit onnavolgbare land met z’n gigantische staatsschuld en enorme levenslust.

Etalagepoppen met mondkapje
En terecht, er zijn voldoende voorzorgsmaatregelen genomen om buitenlandse gasten te ontvangen. Hoewel het mondkapje het straatbeeld nog steeds bepaald, zelfs etalagepoppen hebben er eentje, zal er genoeg ademruimte zijn voor iedereen. De enorme kustlijn van Puglia garandeert dat je ongestoord met of zonder mondkapje van de ondergaande mediterraanse zon kunt genieten. Ook de opgestelde regel om een tafeltje te reserveren bij een restaurant hoeft geen belemmering te vormen voor een relaxte vakantie.

Weg van de hectiek
Vooralsnog hebben onze twee gevleugelde gasten hun eigen ontbijttijden en pooluurtjes. Nog even genieten van de rust op de campagnia. Ja, daar was het toch ooit om begonnen voor ons hier in het zuiden. Even weg van de hectiek, een beetje zelfvoorzienend zijn en wat dichter op de natuur. Maar de voorjaars siesta heeft nu lang genoeg geduurd, ook een espressootje laat je niet koud worden, wakker worden lijkt de zwaluw te kwetteren wanneert hij door het raampje boven de deur naar binnengluurt. Aan de veren herkend men de vogel, we zullen de klusbroek maar eens gaan inwisselen. Benvenuto!

Zin in een vakantie in Puglia
Wij weten precies waar je moet zijn. Naast het prachtige Martina Franca, waar je de trullo van Jeroen en Nicole vindt, is er nog veel meer te ontdekken. Bekijk hieronder onze reisaanbiedingen.

LEES OOK:

Jeroen Peeters en Nicole van Wieringen
Deze Italiëliefhebbers runnen al jaren de luxe bed & breakfast Bouteaque in Maastricht. Het stel heeft een nieuwe droom en dat is een B&B in een echte Italiaanse trullo. Voor ons bloggen ze over hun Pugliese avontuur. Lees de andere Yours Trulli-blogs van Jeroen en Nicole

 

Beeld: Inge van Beekum