Vakantie in Italië: zo werkt het deze zomer met de corona-regels
Terug naar overzicht
Hotels don ferrante puglia

Vakantie in Italië: zo werkt het deze zomer met de corona-regels

Ga je naar Italië, dan is het wel zo handig om te weten waar je aan toe bent. Kun je gewoon naar het strand? Zijn mondkapjes verplicht en waar moet je ze precies dragen?

Hoe ga je als toerist om met de laatste regels in Italië. Wij zetten het voor je op een rij.

Reisformulier
Sinds 3 juni is vrij reizen naar Italië weer mogelijk en heb je geen verplicht reisformulier meer nodig.

Zoveel afstand moet je houden
In Italië houden ze 1 meter afstand aan en niet 1,5 meter zoals bij ons.

Waar draag je een mondkapje?
In Italië is het landelijk verplicht om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer en in afgesloten ruimtes, zoals winkels. Maar regionale besturen mogen ook zelf regels opstellen. Zo zijn in Lombardije en Toscane mondkapjes buitenshuis verplicht, terwijl het in Lazio alleen verplicht is als je met iemand een gesprek voert. Dat is best verwarrend. Ga er maar vanuit: inmiddels is in Italië de mondbedekking een ongeschreven regel op straat. Wat voor soort mondkapje je draagt, maakt niet veel uit. Dat mogen mondkapjes van de drogisterij zijn, maar ook stoffen exemplaren.

Naar het strand
Je kunt weer naar het strand in Italië. Wel moet je vooraf een plek reserveren voor een dag(deel). Je naam en telefoonnummer worden geregistreerd, omdat de autoriteiten bij een besmetting snel willen achterhalen wie er op de locatie is geweest.

Bij het strandbezoek is het dragen van een mondkapje verplicht, totdat je op je strandbed ligt. Als je in de zee bent, hoef je het mondkapje niet op. Wel als je naar de bar of het restaurant gaat, of als je met anderen op het strand praat. Een Italiaanse ontwierp trouwens deze kekke trikini’s (bikini met bijpassend mondkapje) voor op het strand.

Ook zwembaden zijn weer geopend.

Winkels
We kunnen weer shoppen als we in Italië zijn. Naast een mondkapje zijn handschoenen vaak verplicht. Dit zijn de 7 beroemdste winkelstraten van modeland Italië.

Musea
Musea in Italië gaan mondjesmaat weer open. Zo kun je weer naar het Uffizi in Florence, de Vaticaanse musea, het Colosseum in Rome en struinen door Pompeii. Ook de mega-tentoonstelling Raffaello 1520-1483 is weer te bezoeken in Rome en is verlengd tot 30 augustus.

Bezoekers moeten afstand bewaren, mondkapjes dragen en soms hun temperatuur laten opnemen voordat ze naar binnen mogen. Entreebewijzen kunnen alleen van tevoren online worden gekocht. Check voor je bezoek de website van het museum voor de laatste informatie.

Koffiebar
Je kunt weer een heerlijke espresso drinken in de vele koffiebarretjes die Italië rijk is. Wel moet je 1 meter afstand houden tot de medegasten. In kleine zaakjes mag een beperkt aantal mensen naar binnen.

Restaurant
Reserveer een tafeltje als je naar een restaurant gaat. Dat is niet overal verplicht, maar dat maakt je bezoek wel zo makkelijk. Zodra je van je tafel opstaat, moet je een mondkapje opzetten.

Aperitivo
De mooie uitgestalde aperitivo-buffetten op de bar zul je deze zomer niet zien. Wel kunnen de hapjes aan tafel geserveerd worden.

Blijf op de hoogte
Als je de reis-app van Buitenlandse Zaken downloadt en Italië favoriet maakt, dan ontvang je een pushbericht als het reisadvies verandert.

Reisaanbieding
Reis met Smaak: wij weten precies waar je moet zijn. We hebben heerlijke reisaanbiedingen voor je samengesteld, zoals deze autorondreis zodat je gewoon met eigen vervoer kunt gaan.

BEKIJK OOK:

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de reismogelijkheden van en naar Italië? Volg ons op Facebook of schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Bron: NOS, Elsevier, Nederlandwereldwijd, NRC