Biellanese Alpen: hier gaan mode en natuur hand in hand
Terug naar overzicht
Biellanese Alpen Biella

Mode en natuur in de Biellanese Alpen

Astrid van Leeuwen Casa JoopAstrid van Leeuwen vertrok in 2008 van Almere naar Magnano in Piemonte om B&B Casa Joop te starten. Voor De Smaak van Italië schrijft ze een driedelige blogserie over het prachtige gebied dat Casa Joop omringt. Ze trapt af met de Biellanese Alpen.

Casa Joop ligt op ongeveer twintig minuten rijden van Biella, aan de voet van de Biellanese Alpen, een uitloper van de Franse Alpen. Biella is een prachtige historische stad, ooit een van de rijkste handelssteden van Italië. Ze is bekend geworden door de vele textielfabrieken en wolindustrie, die gevoed werden met het water uit de bergen. Veel van de mode uit Milaan werd hier gemaakt en nog altijd is een aantal vooraanstaande merken gehuisvest in deze regio, zoals Ermengildo Zegna en Cerruti. Ook hebben veel wolfabrieken – waar onder meer kasjmier gemaakt wordt – Biella als thuishaven gekozen, door de vele schapen die hier worden gehouden. Biella heeft zoals veel Italiaanse steden een boven- en een benedenstad waar prachtige panden en historische monumenten staan. De funicolare verbindt de twee delen met elkaar.

Biellanese Alpen Santuario

Even boven Biella bevinden zich in de bergen vele bedevaartsoorden, ook wel Sacri Monti genoemd. Deze bedevaartsoorden zijn ontstaan in de middeleeuwen als alternatieve pelgrimsoorden omdat Jeruzalem te gevaarlijk werd. Een van deze prachtige oorden is Sacro Monto di Oropa, ook wel Santuario Sotto il Cielo genoemd, met de zwarte Madonna, die is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een prachtig complex dat eigenlijk gepland was om groter te worden dan het Vaticaan, maar daar heeft Rome een stokje voor gestoken. Desalniettemin blijft het de moeite waard om te bezoeken, met een grote en een kleine basiliek, waar je zelfs kunt overnachten en of in retraite kunt gaan. Vlak achter de grote basiliek bevindt zich een lift om de bergen te verkennen. Er kan prachtig gewandeld worden op de Monte Camino die tot 2450 meter hoogte rijkt. De wandelpaden zijn hier goed aangegeven.

Parco Burcina Biellanese Alpen

In Pollone, op een kwartiertje rijden van Biella, ligt het Parco Burcina. Dit natuurpark is in de negentiende eeuw aangelegd voor koning Vittorio Emanuele II, met brede wandelpaden zodat de koning er te paard doorheen kon rijden. Hier vind je in het voorjaar magnolia’s, azalea’s en rododendrons volop in bloei maar ook meer dan tweehonderd verschillende soorten bomen en struiken die uit de hele wereld geïmporteerd zijn om de koning te imponeren. Ik raad de gasten van Casa Joop altijd aan hier even langs te gaan. In mijn volgende blog vertel ik meer over de meren in de regio die zijn ontstaan gedurende de ijstijd en Ivrea.