Terug naar overzicht
Monopoli

Monopoli is het best bewaarde geheim van Puglia

Feestelijk zijn ze altijd, de zondagen in Italië. Het wekelijkse moment dat het hele land er stijlvol aangekleed met familie en vrienden op uittrekt naar de mooiste picknicks of de beste stranden. Jos van den Bergh deelt zijn tips over die zondagen. Dit keer Monopoli, een van die goed bewaarde geheimen van Puglia.

Over Monopoli

De keerzijde van de populariteit van Puglia is dat het er druk met Nederlanders begint te worden. Toen ik in 2005 een zomer in het zuidelijkste deel van Puglia verbleef, kwam je er vrijwel nooit landgenoten tegen. De zomers in de hak van de Laars waren op en top Italiaans en zelfs in het barokke Lecce waren de flanerende toeristen uit andere landen dan Italië zelf op één hand te tellen. De eindeloos gebeeldhouwde tierelantijntjes van de barokke chiese Leccesi ten spijt.

Twee uur vliegen

Slechts weinigen namen in die tijd de moeite de bijna eindeloze A14 van Bologna helemaal af te rijden naar Taranto en dus bleef Puglia lange tijd vrijwel onontdekt. Inmiddels vliegen er diverse maatschappijen met betaalbare tickets naar zowel Bari als Brindisì en kan de regio in het zuidoosten van Italië rekenen op een snel toenemende populariteit. En dat is terecht, want op nauwelijks twee uur vliegen is er veel te zien en te proeven in dit licht glooiende en door olijfbomen gedomineerde stuk van Italië. Maar ondanks de vele toeristentrekkers blijven er gelukkig onbekende pareltjes over. Verborgen plaatsen waar de authenticiteit voortleeft en waar het zeker op de zondagen nog heerlijk ontdekken is. In dit geval ook een ontdekking van een fantastische keuken.

Mò-nóó-pòl-ie

Eén van die goed bewaarde geheimen van Puglia blijkt het stadje Monopoli. Een wit vissersstadje bijna vijftig kilometer ten zuidoosten van Bari, enerzijds direct aan de Adriatische zee gelegen en anderzijds geplooid langs de rommelige vierbaans superstrada van Bari naar Lecce. Precies daartussen ligt onze bestemming voor vandaag. De naam van deze stad heeft overigens niets met het beroemde spel te maken maar komt van de Griekse oorsprong en wordt uitgesproken als Mò-nóó-pòl-ie, met de klemtoon op de tweede lettergreep dus.

Bestel ons nieuwe zomernummer: de gids voor je volgende vakantie! Ontdek onze beste adressen in onder andere Puglia, Toscane en Bergamo.

Griekse invloeden

Griekse invloeden zijn er nog altijd zichtbaar, al is het alleen maar door al het witte pleisterwerk dat het centro storico zijn unieke mediterrane sfeer geeft. Zeker vanaf het water van de Adriatische zee gezien lijkt het hier daarom een klein beetje Griekenland.

Laat je niet afleiden

De meeste bezoekers zullen Monopoli echter vanaf de superstrada binnenrijden. Laat je bij het verlaten van deze vervallen autoweg niet direct afleiden door de minder appetijtelijke buitenwijken van de vissersplaats. Daar moet je je met een overvloed aan scooters en Panda’s om je heen even doorheen bijten, om vervolgens bij het middeleeuwse en relatief kleine stadscentrum te komen. Dat oude deel ziet er overigens wel mooi uit, want anders zouden we hier niet zijn.

Pittoreske vissershaven

De kern ligt direct aan zee en heeft een pittoreske vissershaven met kleurrijke bootjes die mooi afsteken tegen de witte en crèmekleurige pleisterlagen op de oude panden aan de kade. Dit is ook de plek waarvandaan de lokale restaurants dagelijks voorzien worden van verse vis. Als je op het juiste moment van de dag de haven bezoekt maak je hier nog het echte Zuid-Italiaanse zeeleven mee, want vis is een belangrijk goed in Monopoli en de ervaring rond de haven nog helemaal puur. Niets geen massatoerisme zoals dat ’s zomers op de stranden van de zuidelijker gelegen Salento plaatsvindt. Hier regeert nog de authenticiteit van het echte Puglia.
Monopoli haven

Labyrint van straatjes

Het oude centrum van de stad is daarnaast bijzonder sfeervol en echt de moeite van het bekijken waard. Eenmaal aangekomen in het labyrint van middeleeuwse straatjes stel je jezelf daarom automatisch de vraag waarom deze stad met bijna vijftigduizend inwoners eigenlijk nooit op de lijst van Apulische hotspots staat en zo door de talrijke toeristen die deze streek bezoeken stomweg vergeten wordt. In de witgepleisterde straatjes, overigens mooi opgeknapt en laten we zeggen van Noord-Italiaanse kwaliteit, bevinden zich talrijke barretjes, winkels en restaurants.

Inwoners

Voor mij persoonlijk maakt de plaatselijke bevolking die nog ongedwongen met de bezoekers van hun stad omgaat het sfeertje van die oude binnenstad helemaal af. Op zomerse avonden zitten de inwoners buiten in de nauwe steegjes, spreken ze met de groots mogelijke waardering uit dat je de moeite neemt hun stad te bezoeken. Monopoli leeft en na het zakken van de zon bij het begin van de dagelijkse passeggiata, komen de Monopolitani zelf ook weer in beweging en wordt er met uitzicht op zee bijgepraat over hetgeen hen op dat moment zo bezig houdt.

Bezienswaardigheden Monopoli

Naast goede horeca en leuke zaakjes zijn er in het oude centrum ook een aantal kunsthistorische bezienswaardigheden te vinden. De stad Monopoli bestaat immers al meer dan 1.500 jaar en kende in de achttiende-eeuw een lange periode van rijkdom. Weelde en voorspoed die je vandaag bijvoorbeeld nog terug ziet in de Cattedrale Santa Maria della Madia met zijn barokke invloeden en prachtige interieurschilderingen. Het huidige bouwwerk werd in de periode 1738 tot 1772 gebouwd op de basis van een ouder complex, nadat dit vorige religieuze hart aan het begin van de zeventiende-eeuw ernstig beschadigd was. welvaart van deze achttiende-eeuwse periode zie je nu nog duidelijk terug aan het barokke uiterlijk van deze kathedraal.

De totale beleving

Maar het mooiste van Monopoli is niet per definitie de kunst maar toch eerder de totale beleving die de stad te bieden heeft. De mengelmoes van smalle straatjes, verrassende pleinen, een authentieke bevolking en haar unieke ligging aan zee. De binnenstad van krappe huisjes, een paar mooie kerken en stijlvolle palazzi langs de pleinen leent zich niet alleen voor een avondje heerlijk slenteren door de steegjes, maar heeft meer voor de bezoeker in petto. Een geslaagd bezoek aan deze witte parel van de provincie Bari is daarom een combinatie van kijken, ervaren en daarna ook echt gaan proeven. Dat laatste geeft deze parel namelijk nog een beetje extra glans, want de keuken in dit gebied is wellicht nog beter dan in de rest van het land. Zeker als je houdt van vis en andere zee-gerechten. Die worden hier immers dagelijks vers de haven in gebracht.

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Voortreffelijk dineren

De Monopolitani maken zo de beste pasta’s met vis of frutti di mare, maar ook de secondi met bijvoorbeeld gamberi zijn hier niet te versmaden. Vergeet bij al dit lekkers ook zeker niet de lokale wijnen uit te proberen, want ook die zijn meer dan eens ontzettend geslaagd. Vanwege haar goede keukentradities kent Monopoli dan ook genoeg adresjes waar het voortreffelijk dineren is. Ook in de zomerperiode, als dat bijna elke dag buiten plaatsvinden kan.

Begin van de avond

Een aanrader qua bezoektijd is daarom aan het begin van de avond, als de ergste warmte voorbij is en plaatselijke bedrijvigheid de deuren na de siësta weer opent, af te reizen naar Monopoli. Je hebt zo eerst wat tijd om de stad beter te leren kennen, kunt zodra de zon verder achter de heuvels van het binnenland zakt bij de boulevard nog even over de zee turen en vervolgens ga je na de passagiata en het aperitivo in die karakteristieke binnenstad ergens heerlijk proeven van al het moois dat de keuken hier te bieden heeft. De ‘Griekse’ entourage achter de azuurblauwe zee en de culinaire tradities samen maken Monopoli zo tot een zondagse ontdekking die je tijdens het volgende bezoek aan Puglia beslist niet langer mag overslaan. Doe het snel, want voor deze witte parel met culinaire glans staan de toeristen vast snel in de rij. En dan wordt het ook in Monopoli druk.

Ga mee op reis naar Puglia

Wij weten precies waar je moet zijn, bekijk onze reisaanbieding:

Lees ook:

Bestel deze nieuwste editie nu tijdelijk zonder verzendkosten én je ontvangt hem tegelijk met de abonnees in huis!

Zo’n 350 dorpjes in Italië mogen zich 'I borghi più belli d’Italia' noemen. Wij hebben de mooiste in Zuid-Italië geselecteerd.

Bari is een fantastische stad. Hier wordt verse pasta gemaakt op straat, is Sinterklaas patroonheilige en kun je shoppen tot je erbij neervalt.

Jos van den Bergh (1973) werkt al jaren in de Nederlandse mediawereld maar komt al minstens zo lang in elke uithoek van de Laars. Voor ons blijft hij dat nog even doen, rijdt hij kriskras door de Laars en deelt hij zijn tips over de talrijke zondagse ontdekkingen die het land rijk is.

Meer columns van Jos van den Bergh:

Lago di bolsena

Lago di Bolsena, het vulkanische meer

Over Lagi d Bolsena Feestelijk zijn ze altijd, de zondagen in Italië. Het wekelijkse moment dat het hele land er stijlvol aangekleed met familie en vrienden op uit trekt naar de mooiste picknicks of de beste stranden. De grote ontdekkingstocht

Lees meer »
Osimo Le Marche

De historische stad Osimo in Le Marche

Over Osimo Feestelijk zijn ze altijd, de zondagen in Italië. Het wekelijkse moment dat het hele land er stijlvol aangekleed met familie en vrienden op uit trekt naar de mooiste picknicks of de beste stranden. De grote ontdekkingstocht naar een

Lees meer »
La Torre Vecchia Gallipoli

Vissersstad Gallipoli in Puglia

Over Gallipoli Feestelijk zijn ze altijd, de zondagen in Italië. Het wekelijkse moment dat het hele land er stijlvol aangekleed met familie en vrienden op uit trekt naar de mooiste picknicks of de beste stranden. De grote ontdekkingstocht naar een

Lees meer »
abruzzo

Roadtrip langs bergen, borghi en trabocchi in Abruzzo

Over Abruzzo Abruzzo is de regio waarin bergen en zee harmonieus samenkomen. Hier ga je letterlijk binnen het uur van bergtop naar vloedlijn. En dat is precies wat we gaan doen. We nemen je mee van de trabocchi aan de kust, via mooie dorpjes aan de voet van de Gran Sasso, naar kasteeloorden in de bergen en

Lees meer »
Castelsardo Sardinie

Wij ontdekten Castelsardo op Sardinië

Feestelijk zijn ze altijd, de zondagen in Italië. Het wekelijkse moment dat het hele land er stijlvol aangekleed met familie en vrienden op uittrekt naar de mooiste picknicks of de beste stranden. Jos van den Bergh deelt zijn tips over

Lees meer »
arroga

Skiën in Valdidentro nabij Bormeo

Over skien in Valdidentro Feestelijk zijn ze altijd, de zondagen in Italië. Het wekelijkse moment dat het hele land er stijlvol aangekleed met familie en vrienden op uittrekt naar de mooiste picknicks of de beste stranden. Jos van den Bergh

Lees meer »
Comomeer

Zondagse ontdekkingen in de Cavargna-vallei

Over de Cavargna-vallei Feestelijk zijn ze altijd, de zondagen in Italië. Het wekelijkse moment dat het hele land er stijlvol aangekleed met familie en vrienden op uittrekt naar de mooiste picknicks of de beste stranden. Jos van den Bergh deelt

Lees meer »