Toscaanse adresjes: dit zijn de 'geheime' tips van Mark!
Terug naar overzicht
Toscaanse adresjes

De geheime Toscaanse adresjes van Mark

Siena, Florence, de Chiantiroute: iedereen kent het en iedereen is er wel eens geweest. Iedereen heeft tig foto’s van Piazza del Campo of de Duomo en dat is prima. Iedereen heeft de kronkelige route van de SS222 gereden en heeft door Greve in Chianti, Radda in Chianti of, mijn persoonlijke favoriet, Castellina in Chianti geslenterd. Ook dat is prima. Vandaag wil ik echter andere Toscaanse adresjes delen. Minder bekend, maar zeker niet minder de moeite waard. Nieuwsgierig? Mooi!

We beginnen in Siena. Iedereen heeft weleens een koffie genuttigd op één van de vele terrassen rondom het Piazza del Campo. Drink de volgende keer eens een bakkie op het balkonnetje van een, op het eerste gezicht, onaantrekkelijk barretje rechts naast de Torre del Mangia. Daar hoort wel een gebruiksaanwijzing bij. Je wurmt je naar boven en klimt min of meer door het raam naar buiten. Er is niet zoveel plek en het zitcomfort is niet geweldig. Alles wordt echter gecompenseerd door het verrassende uitzicht vanaf die plek. Je kijkt naar het plein en je ziet hoe mooi de verschillende gebouwen in elkaar overgaan. Sluit dan even je ogen en stel je voor hoe het eraan toegaat als de Palio plaatsvindt en jij zit dan waar je nu zit. Geweldig toch?

Dan de Chiantiroute. Die is erg mooi, zonder twijfel. Probeer ook eens de Strada del Vino, een kronkelige route in het zuidwesten van Toscane. Deze weg bevat de provincies Bibbona, Bolgheri, Montescudaio (geweldige naam voor een plaats overigens), Suvereto en Guardistello. De streek wordt overigens ook La Costa degli Etruschi genoemd. Het barst er van de wijnproeverijen en onderweg liggen genoeg wijnbarretjes langs de route om even een pitstop te maken. Eén wijnbarretje langs de route staat mij het meeste bij. Het wijnbarretje zelf kon niet bepaald wedijveren voor een Michelinster, maar ik kreeg er mijn eerste 100% Vermentinowijn te drinken: Greto delle Fate. Ik was direct verkócht, wat een smaaksensatie! Deze Strada del Vino verdient het om vaker ‘bereden’ te worden, zeker omdat-ie minder bekend en dus ook minder druk is.

Voor mijn laatste tip wil ik je meenemen naar Marina di Bibbona. Wees gerust, we gaan niet via de vele campings op zoek naar een vierkante meter ruimte op het strand. Nee, we gaan het anders doen. Ik heb die tip overigens van Joep en Jan-Pieter, het inmiddels veel besproken duo van Podere Cerale. Pak je even pen en papier? Je parkeert de auto tussen de campings. Deze parkeerplaats kenmerkt zich door een hoogtemeter aan de rechterkant. Het is dat je het weet. Vervolgens loop je naar rechts om dan de zesde afslag te nemen bij het pad aan de bosrand. Je lees het goed ja, de bosrand… Je loopt een stuk door een bos met pijnbomen. Even omhoog en plots hoor je de zee en loop je op het zand. Maar nog veel belangrijker: een zee van ruimte op het strand en een strandbarretje met strandstoelen binnen vijftig meter. Dit plekje is zeker de moeite waard als je eens een stranddagje wil doen zonder die mensenmassa om je heen. En denk eraan: hoe meer je twijfelt terwijl je deze route naar het strand loopt, des te meer klopt de route.

Vergeet trouwens niet om, als je weer teruggaat naar je vakantieadres om Bolgheri te bezoeken. Die hebben me daar toch een heerlijk ijstentje…

Ciao,
Mark

Fotocredits: Detunedweirdo