Terug naar overzicht

Pizzadeeg: met dit basisrecept maak je lekkere pizza

Wil je zelf pizza maken? Dan is een goed gemaakt deeg essentieel. Hieronder vind je een basisrecept om zelf deeg voor pizza’s te maken.

Dit recept komt uit De Smaken van Italië van Claudia Roden.

Of bekijk deze video:

LEES OOK:

Details

Ingredients

  • 500 g bloem (type 00), plus extra om uit te rollen
  • 7g instant gist (=1 zakje)
  • 250 ml lauwwarm water
  • 1 tl zout
  • ca. 3 el olijfolie extra vergine

Preparation

  • 1Meng in een kom de bloem met het zout, gist en 2 eetlepels olijfolie. Giet geleidelijk het water erbij. Meng het geheel eerst met een lepel en vervolgens met de hand tot er genoeg water in zit om er een deegbal van te maken. Kneed het deeg in 10 minuten glad en elastisch en doe er als het deeg nog plakt nog wat bloem bij.
  • 2Giet de laatste lepel olie in een kom, wentel de deegbal erdoor zodat hij vettig is en niet uitdroogt. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plek 45 minuten rijzen tot het volume verdubbeld is.
  • 3Druk de lucht uit het deeg, kneed het 2 minuten en verdeel het in 8 porties. Vorm van elk een bal. Maak de pizza's in porties klaar en houd de rest afgedekt met plasticfolie tot je ze bewerkt. Rol elke bal op een bebloemd werkvlak uit tot een cirkel van 22 cm doorsnee.
  • 4Verhit de oven tot 250 graden. Leg de deegcirkels op een bakplaat bekleed met bakpapier en beleg ze met je gewenste vulling*.
  • 5Bak ze 6-8 minuten tot de bodem gaar en krokant is en de randen rondom bruin zijn.
  • 6* voor een pizza margherita doe je 3 eetlepels tomatenblokjes uit blik en geraspte mozzarella, een eetlepel parmezaan, wat oregano, zout, peper en besprenkel met wat olijfolie extra vergine. Als de pizza uit de oven komt, doe je er een stuk of 5 verse basilicumblaadjes op.