Terug naar overzicht
bucketlist Italië

De ultieme Italië-bucketlist voor 2017

Meer bewegen, minder bier drinken, stoppen met roken, tig kilo’s afvallen en meer tijd spenderen met familie en vrienden. Het nieuwe jaar is begonnen en iedereen is weer bezig met goede voornemens. Toegegeven, het is prima om eens de daad bij het woord te voegen en iets te ondernemen. Ik ga het dit jaar echter eens over een andere boeg gooien en heb daarvoor jouw hulp nodig. Zou het niet geweldig zijn om dé ultieme Italiaanse bucketlist samen te stellen? Gewoon, wij met z’n allen. Geen goede voornemens die eerder sneuvelen dan slagen, maar een lijst om van te smullen. Lijkt mij in ieder geval fantastisch.

Het mooie van zo’n bucketlist is dat deze oneindig lang kan zijn. Iedereen voegt er dingen aan toe en iedereen haalt eruit hetgeen hij of zij interessant vindt. Mooi toch? Dunque, laat ik eens beginnen met de lijst door een aantal zaken met jullie te delen. Een langgekoesterde wens gaat in de komende zomervakantie in vervulling: dineren in restaurant Grotta Palazzese in Polignano a Mare. Alleen al die foto’s, wauw! Ook wil ik bij zonsopgang bij de Trevifontein in Rome staan en de magie van de zonnestralen op dit prachtige stukje Rome zien schitteren. Zie je het al voor je? Volgende item op de lijst: het ploppen van een Franciacorta Extra Brut Cuvée Annamarie Clementi uit 1999. Geloof me, iets beters bestaat er voor mij simpelweg niet. En nu we het toch over wijnen hebben: het hebben van een Sassicaia van 2003 of 2011 staat ook hoog op de lijst. Het liefst allebei natuurlijk maar dat klinkt zo hebberig. Lunchen met Andrea Bocelli, lijkt me geen probleem in 2017. Gewoon, ergens in een restaurant in Nederland of België en daarna naar zijn concert in de Ziggodome op 14 oktober. En voor diegenen die niet zo lang kunnen wachten: ga naar Teatro del Silenzio in Lajatico voor het jaarlijks concert van Bocelli in zijn geboortedorp op 3 augustus. Geloof me, je raakt ontroerd door, tja, eigenlijk door alles. Ik heb het genoegen gehad om er enige jaren geleden bij aanwezig te zijn en tot op de dag van vandaag heb ik kippenvel als ik eraan terugdenk.

Geloof me, je raakt ontroerd door, tja, eigenlijk door alles.

Nu we met de bucketlist in Toscane zijn beland, schrijf dan de volgende items ook even op. Rij de Chianti-route met een Vespa of een cabrio en reserveer daar dan twee dagen voor. De uitdrukking ‘leven als een God in Frankrijk’ verbleekt bij die ervaring. Een andere route die absoluut op het lijstje hoort is de Viale dei Cipressi bij Bolgheri. Eerst even een ijsje eten in het oude stadje en dan de Viale op. Ga ’s ochtends vroeg om zo de drukte te ontlopen en de kans is groot dat je midden op de weg de auto even parkeert om de mooiste foto’s te kunnen maken. Wandelen door de Uffizi in Florence en de werken van de grootmeesters van weleer moet je ook een keer aanschouwen. Even zitten op een bankje, het liefst in de hoek van een van de grote ruimtes, om zo alles in je op te nemen. Dan een wijnproeverij van Stings wijnen op het landgoed van dit muzikale genie zelf. Fenomenaal! Ook een mooi item voor de bucketlist: met vrienden dineren in Italië. Waar maakt eigenlijk niet uit. Ik heb het meerdere keren mogen ervaren en het markeert een vriendschap voor een heel leven. Met Toni Etneo in Puglia en met Erwin en Cathy in Arezzo en Barberino Val d’Elsa, prachtmomenten! Toen Erwin er laatst over begon, hadden we allebei de tranen in onze ogen staan. Portofino en Cinque Terre, zet ze erop en dan met name de boottocht langs de kustlijn in de avonduren. Betoverend! Over betovering gesproken, de tuinen van Villa Cimbrone in Ravello…

Goed, nu is het jouw beurt. Post je eigen lijst onder het Facebookbericht van deze column. Groot of klein, dat maakt niet uit. Alles is beter dan het hebben van voornemens waar vrij weinig van terechtkomt. Toch? Oké, één guilty pleasure moet ik bekennen, die niets ook nog eens niets met Italië heeft te maken. In 2017 ga ik een aantal dagen naar Ibiza. Gewoon, omdat ik dat al een tijdje wilde. Maar als jullie het tegen niemand zeggen, doe ik het ook niet. Afgesproken? Ik ben benieuwd hoe jullie ultieme Italiaanse bucketlist eruitziet.

Ciao,
Mark