Terug naar overzicht
Domus Tiberiana Rome

Het Domus Tiberiana in Rome opent na een halve eeuw

Het bijna tweeduizend jaar oude Domus Tiberiana, dat genesteld is bovenop de Palatijnheuvel in de stad Rome, opent na een halve eeuw haar deuren voor bezoekers.

Het historische palazzo diende ooit als de thuisbasis van de heersers in de keizerlijke periode van het oude Rome. Het werd oorspronkelijk gebouwd tijdens het bewind van de tweede Romeinse keizer Tiberius die van 14 tot 37 na Christus regeerde. De overblijfselen van het paleis getuigen van een weelderig verleden, en de locatie was zeker geen toeval. Het uitgestrekte paleis bood namelijk een adembenemend uitzicht op het Forum Romanum beneden. Na de ondergang van het Romeinse Rijk lag deze plek voor eeuwenlang verlaten. Tot de adellijke familie Farnese in de zestiende eeuw besloot om uitgestrekte tuinen rondom de ruïnes aan te leggen. Het groen van de Horti Farnesiani bedekte beetje bij beetje de restanten van het keizerlijke complex, waardoor ze steeds minder zichtbaar werden. Dit was nogal een grote uitdaging voor archeologen.

Spannende vondsten

Maar, na tientallen jaren van zorgvuldige restauratie en onderzoek opent het palazzo eindelijk haar deuren. Het publiek en geschiedenisliefhebbers kunnen nu eindelijk weer de pracht van dit paleis bewonderen. Tijdens de restauratiewerkzaamheden werden ook opgravingen uitgevoerd, waarbij er talloze artefacten zijn ontdekt, waaronder metalen en glazen voorwerpen, decoraties en oude munten. Deze vondsten werpen een fascinerend licht op het dagelijks leven in Rome tijdens de eeuwen na de val van het rijk.

Meer informatie over openingstijden en tickets vind je hier.

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Reis mee met de trein naar Rome

Lees ook:

Hoe fijn de reuring van de stad ook is, soms is het lekker om rust en verkoeling op te zoeken. In deze drie parken in Rome lukt dat heel goed.

Collega Liselotte heeft de populairste pretentieloze restaurants ontdekt in Rome. En daar eet je dus de allerbeste Romeinse gerechten.

Als je naar Rome gaat, wil je het liefst alles zien tijdens je (korte) bezoek. Geen tijd te verliezen dus. Wij hebben …